bloomerdrakt

Artikkelstart

Bloomerdrakt er et antrekk som besto av en tunika med lange tyrkiske bukser under. Den ble tatt i bruk i 1840-årene av enkelte amerikanske samfunnsreformatorer og kvinnesakskvinner.

Faktaboks

Uttale
blˈu:mə-

På denne tiden måtte kvinner kle seg i korsett, tunge underskjørt og fotside skjørt. Disse klærne var ikke bare tungvinte å bevege seg i, men korsettet gjorde det vanskelig å puste, og det var en økende etterspørsel etter klær det var lettere å bruke. Samtidig medførte samfunnets forventninger til anstendig påkledning til at kvinner måtte være tildekket fra topp til tå.

Bloomerdrakten ble først lansert av Elizabeth Smith Miller, men Amelia Bloomer, som på denne tiden utgav et tidsskrift rettet mot kvinnelige lesere, omfavnet drakten. Hennes omtale av den i magasinet The Lily gjorde bloomerdrakten kjent og er årsaken til at den har fått hennes navn.

Antrekket ble sporadisk brukt i USA og Europa, og var blant annet en medvirkende årsak til at sykkelsporten ble populær blant kvinner. Ettersom den resulterte i en hel del karikaturtegninger og latterliggjøring forsvant bloomerdrakten ut av bruk på slutten av 1800-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg