Blokkode er koding som brukes for å beskytte data mot feil ved overføring. Koderen opererer på datablokker med et fast antall K symboler. For hver blokk med K informasjonssymboler genereres et antall P paritetssymboler som legges til informasjonssymbolene. De N = (K + P) symbolene overføres til mottakeren, og de P paritetssymbolene gjør det mulig for dekoderen å detektere og potensielt korrigere feil i de overførte symbolene.

En type blokkode er BCH-koden (Bose, Chaudhuri, Hocquenghem) som har en lengde på (2n – 1) bit, hvor n er et heltall. Det er sammenheng mellom antall paritetsbit i hver overført blokk og det antallet bitfeil som kan korrigeres. Eksempel: Dersom overført blokklengde er 127 bit, vil 63 paritetsbit, og dermed 64 informasjonsbit, gjøre det mulig å rette opptil 10 bitfeil. Med 91 paritetsbit, og dermed bare 36 informasjonsbit, er det mulig å rette opptil 15 bitfeil.

De fleste blokkodene opererer på bitnivå, altså med symboler på hver 1 bit. Ett unntak fra dette er Reed Solomon-koden, som opererer med 8 bit per symbol. Dette er den viktigste av de ikke-binære BCH-kodene, og er mye brukt, blant annet ved kringkasting av fjernsynssignaler på digital form, DVB. Den varianten som brukes til dette, er en forkortet BCH-kode, og den betegnes RS(205,188,8). Det betyr at 188 tegn (bytes) på hver 8 bit hentes fra kilden. Til dette adderes 16 tegn slik at den overførte blokken blir på 204 tegn. Denne koden gjør det mulig å korrigere opp til 8 overføringsfeil. Overføringshastigheten over kanalen, og dermed båndbredden, må da økes med en faktor 204/188, men til gjengjeld kan sendeeffekten reduseres, avhengig av kravet til bitfeilsannsynlighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg