blokkevier

Artikkelstart

Blokkevier er en liten buskforma art i vierfamilien som finnes spredt fra Bardu og østover i Nord-Norge og kun noen få steder i Sør-Norge. Buskene er mindre enn en halv meter høye og er tett forgreina med avlange, grønne blader som er bleike på undersida.

Faktaboks

Også kjent som
Salix myrtilloides

Utseende

Buskene blir opptil femti centimeter høye med tynne greiner som er gulaktige til rødbrune som unge, men mørkere brungrå som eldre. Kvistene er som regel snaue, men unge kvister kan ha korte, tiltrykte hår. Bladene er avlange, mellom halvannen og fire centimeter lange og oftest halvparten så breie. Fargen er blågrønn på oversida og bleikt grønn på undersida, ofte med et tydelig vokslag under. Blokkevier mangler akselblad. Bladkanten er nedbøyd og hel eller med noen få svake tenner.

Blokkevier blomstrer samtidig med lauvsprett. Blomsteraksene har to til fem små blad på stengelen. Hannaksene er om lag to centimeter lange, hunnaksene som regel noe lenger. Pollenknappene er gule og gir hannaksene gulaktig farge, mens hunnaksene er noe rødlige på grunn av fargen på griffel og arr. Kapslene er røde og sitter ganske langt fra hverandre slik at aksene virker glisne. Frøene er som hos andre viere små og har rikelig med frøull som sprer frøene med vinden når kapslene sprekker opp.

Utbredelse

Blokkevier finnes på tuer i myrer eller myrkanter og er knytta til næringsfattige myrer. Arten er sterkt østlig i Norge. I Sør-Norge er arten kun funnet noen få steder i Trysil i Hedmark og Røros i Trøndelag. I Nord-Norge er den mindre sjelden, men finnes kun spredt fra Bardu og Målselv i Troms og østover. Blokkevier er noe vanligere på Finnmarksvidda og i Pasvikdalen enn ellers i sin norske utbredelse. Utenfor Norge finnes arten østover i nordlige strøk gjennom Eurasia.

Reproduksjon

Blokkevier produserer nektar og oppsøkes av insekter både for nektar og for pollen fra hannblomstene. I tillegg til slik insektpollinering har trolig vindpollinering en viss betydning.

Navn

Artens norske navn skyldes buskenes likhet med blokkebær.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg