blodtapping (jakt)

Artikkelstart

Blodtapping er kutting av de store blodårene i halsen slik at blodet fjernes fra muskelvevet hos hjortedyr.

Faktaboks

Også kjent som
stikking

Blodet holder surhetsgraden i organismen nøytral (pH cirka 7,0). I muskelvevet hos friske dyr som er tappet for blod, vil pH-verdien ved kjøling være 6,0 eller noe lavere – man sier at «organismen blir sur». Blod i kjøttet hindrer denne utviklingen. Når pH-verdien ikke synker, vil bakterier på overflaten formere seg og ødelegge kjøttet (slaktet).

Ved lungeskudd og treff i hjerte og sentrale blodkar (blodet renner ut i brysthulen) er det unødvendig med stikking og blodtapping. Når man kommer over dyr som har dødd før man finner det (skadeskutt), har heller ikke stikkingen noen funksjon.

Stikkingen foregår ved at en skarp kniv stikkes dypt inn i brystet, fra spissen av brystbuen og mot brysthulen. Når kniven føres fram og tilbake, vil de store halspulsårene bli kuttet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Unsgård, John Henning og Frøstrup, Johan Christian (2007). Norsk jaktleksikon. Arendal: Friluftsforlaget

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg