blodøre

Blodøre i begge ørelapper, men størst i venstre øre. Hunden skaker på hodet og vi ser blodansamling i den fortykkede ørelappen.
Vorstehhund med blodøre
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Blodøre er en blodansamling i ørelappen på innsiden av ørebrusken og huden (den konkave siden) hos hund. Blodøre forekommer vanligst hos hunder med store, hengende ører, sjeldnere hos katt og hunder med opprettstående ører. Blodansamlingen oppstår oftest når hunden rister på hodet.

Faktaboks

Også kjent som

othematom

Årsak

Årsaken til blodøre er at et blodkar skades og begynner å blø. Selvpåførte skader ved at hunden rister mye på hodet eller klør seg med labbene er vanligst. Det er allikevel mange hunder som rister på hodet og klør seg som aldri utvikler blodøre. Blant disponerende årsaker er akutt eller kronisk ørebetennelse vanligst. Andre disponerende årsaker kan være fremmedlegeme i øregangen, øremidd og bittsår. Noen ganger forekommer blodøre uten forutgående risting eller kløe eller bitt. Det har vært spekulert i andre årsaker som svekkelse av blodkarveggen, allergi og autoimmunitet.

Symptomer

Fortykket ørelapp fylt av blod. Lite sår i huden på grunn av risting på hodet.
Blodøre schæferhund - overfladisk sår - fortykket ørelapp
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Vanligste symptomer ved blodøre er fortykket ørelapp, øret henger ned og hunden holder hodet på skakke. Hunden kan riste på hodet og klø øret med bakpoten på den syke siden. Fylningen av blod i ørelappen varierer og ørelappen kan bli 2-4 cm tykk og angå hele lengden av ørelappen. Begge ører kan ha blodøre, men vanligvis er bare en ørelapp affisert. Ørelappen kan virke varm og hoven og øm å ta på.

Blødningen stanser når mottrykket blir stort nok, og etter hvert koagulerer blodet. Ubehandlet blir øret foldet og skrumpet fordi bindevev og deretter arrvev som trekker seg sammen erstatter blodkoagelet. Det oppstår en ørelapp som kalles «blomkåløre». Ørelappen er da unormal og er fastere og mer klumpete, øret kan henge ned, men tilstanden er neppe direkte smertefull.

Behandling

Innsnitt i ørelappen på innsiden for å fjerne blod.
Kirurgisk behandling. innsnitt for fjerning av blod
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Sydd fast bandasje etter fjerning av blodet
Sydd fast bandasje etter fjerning av blodet
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Behandling av blodøre skjer enten ved å tappe ut blodet med kanyle og ved deretter å legge på en trykkbandasje, eller ved operasjon hvor både størknet og flytende blod fjernes. Huden på innsiden blir ofte sydd til brusken. Det finnes mange varianter av kirurgisk behandling av blodøre, og noen ganger injiseres medikamenter i blodøret etter tappingen. Kirurgisk behandling må vente til blødningen er stanset, men en trykkbandasje kan legges samme dag som blodøret oppdages.

Det er viktig å behandle den disponerende årsaken til ristingen og kløen før behandling. Ved behandling uten operasjon kommer tilstanden ofte tilbake. Det kan lettere bli en ytre ørebetennelse i den skrukkete huden eller lettere oppstår en hudbetennelse i et «blomkålsøre».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg