Blitz, betegnelse på lyskilder som gir et intenst lysglimt av kort varighet. I blitzens barndom benyttet man små magnesiumbomber som ble antent ved hjelp av en lunte. Pæreblitz overtok frem til 1970-årene, både som sikrere og enklere alternativ og med fast lysstyrke. I dag brukes elektronblitz.

Pæreblitzen for engangsbruk, bestod av en glasskolbe fylt med oksygen og zirkon eller en magnesium/aluminiumlegering i folie- eller trådform som ble antent elektronisk via en bryter i fotoapparatets lukkemekanisme. Brenntid ca. 1/100 sekund. Kodak introduserte roterende blitzkube til sine Instamatickameraer, med én pære på hver av kubens sider.

Elektronblitzen har en helt annen konstruksjon. En kraftig kondensatorutladning sendes gjennom et rør med kryptongass. Strøm tas fra batterier eller en oppladbar akkumulator. Blinket fra utladningsrøret kan være meget kort, ofte mellom 1/800 og 1/50 000 sekund. Et batterisett eller en akkumulatorladning kan gi flere hundre blink, og utladningsrøret kan vare i mange år, selv med høyt daglig forbruk.

Mange elektronblitzer, computerblitzer eller automatblitzer, regulerer varigheten på blinket ved hjelp av en målecelle. Man innstiller den aktuelle filmfølsomheten (i ISO) på blitzen, og finner den/de blenderåpning(er) som kan benyttes. Innenfor et visst avstandsområde vil blitzen da sørge for korrekt eksponering.

Elektronblitzer er i dag ofte integrert i kameraet og kan kommunisere med kameraets elektronikk og derved muliggjøre måling av reflektert blitzlys gjennom kameraets objektiv.

Vertikaltgående lukker i kameraet gjør blitzsynkronisering mulig ved kortere eksponeringstider enn den tradisjonelle horisontaltgående lukkeren, en fordel for eksmepel ved bruk av blitz til utfyllingslys i dagslys. Horisontaltgående lukkere synkroniserer vanligvis ikke på kortere eksponeringstider enn 1/60 sekund, mens vertikalgående lukkere synkroniserer på 1/250 sekund. Sentrallukkere synkroniserer ved alle eksponeringstider.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.