blindebukk

Et maleri av en gruppe som leker blindebukk, trykket i avisen Glasgow Weekly Herald 17. januar 1891.
Av /Wellcome Collection.
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Blindebukk er en lek der en person får bind for øynene og skal fange andre deltagere eller utføre et oppdrag. Ordet brukes også om selve personen. Det var tidligere en populær selskapslek.

I én variant av leken skal blindebukken også prøve å gjette hvem han har fanget. Hvis svaret er feil, må bukken fortsette å lete. Den som blir fanget og avslørt, må overta rollen som blindebukk.

Leken egner seg godt som aktivitet for barn, både fordi det er moro og fordi barna får trenet sansene sine. Særlig hørselssansen er viktig i blindebukk.

Historie

Tidligere var leken blindebukk gjerne knyttet til julefester, og ble ofte praktisert av ungdommer som gjennom leken fikk en anledning til, på troskyldig vis, å ta på hverandre.

Leken er kjent fra mange land og langt tilbake i tid. Leken vises blant annet på maleriet «Blindebukk» (La gallina ciega) av Francisco de Goya, malt i 1788–1789. I Ludvig Holbergs komedie Jule-Stue fra 1724, er den første leken i juleselskapet å løpe blindebukk. Det finnes også bilder av blindebukk blant annet i avisen Glasgow Weekly Herald i 1891 og i en kinesisk skolebok fra 1912.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg