blikklykt

Typisk blikklykt med glass i døren

Artikkelstart

En blikklykt, som også går under benevnelsen skjørtevarmer, er en lykt av fortinnet jernblikk. Mange blikklykter er runde med kjegleformede tak. Metallet er perforert fra innsiden med en mengde spalter som lyset skulle slippe ut igjennom. Inne i lykten stod et lys i en holder. Noen lykter var i sin helhet laget av tynt metall, andre kunne ha glassåpninger. Det kunne være glass i døren, men det var heller ikke uvanlig at fotplatene av knuste glass eller flaskebunner ble satt inn som «vinduer».

Tradisjon og bruk

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Når horn- eller glasslykter omtales i middelalderkilder, har det sammenheng med at det var satt inn felter i lyktene med gjennomsiktig materiale. Blikklyktene etterfulgte mer kostbare lykter av messing. Lykt ble på norrønt kalt skridljos, et vitnesbyrd om at dette var et lys man kunne bære med seg. Ikke minst var det gunstig å brukes slike lykter der brannfaren kunne være stor som under arbeid på låven.

Lykter av denne typen kalles også skjørtevarmere. Om vinteren kunne det bli svært kaldt i kirker uten oppvarming. Da kunne det være behagelig å plassere en lykt under det vide skjørtet.

Litteratur

  • Albert Steen: Med lys og lampe gjennom tidene. Oslo 1970.
  • Fredrik B. Wallem: Lys og lysstel i norske kirker og hjem. Kristiania 1907.

Kommentarer (2)

skrev Kjersti Lie

I Digitaltmuseum.no er også «skjørtevarmere» nevnt – og avbildet: https://digitaltmuseum.no/search/?q=skj%C3%B8rtevarmer
De fleste av disse er helt ubrukbare som lykter. Det er kun smale sprekker eller åpninger for å slippe ut litt varme. Jeg tviler på at man kan sette likhetstegn mellom blikklykter og skjørtevarmere, men har ikke forsket videre på det. Norsk folkemuseum bør kunne hjelpe!

svarte Guro Djupvik

Takk for interessant kommentar! Jeg legger inn en vurdering på artikkelen om at neste fagansvarlig må se på den. Etter Dybdahls død har vi ikke fått inn en ny ennå.

Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg