Blender

Blender. Tegning som viser forholdet mellom blenderåpninger med forskjellige betegnelser.

Av /Store norske leksikon ※.

En blender er en lystett plate med en åpning som begrenser lysstrømmen gjennom et optisk system (kikkert, kamera, mikroskoplampe og lignende) i den hensikt å kontrollere bildets skarphet og belysningsstyrke. Dersom det er ønskelig å regulere blenderåpningen, anvender man vanligvis en irisblender. Denne består av et antall halvmåneformede segmenter anbrakt i en krans, slik at de omslutter en sirkulær åpning. Blenderen kan plasseres foran eller bak linsesystemet, men sitter vanligvis inni.

Ved hjelp av en dreibar ring kan åpningen reguleres. Nyere kameraer har gjerne automatisk styring av blender (og lukker), basert på informasjon fra kameraets lysmålersystem.

Funksjon

Ved minkende blenderåpning øker bildets skarphet (se aberrasjon), men bare til en optimal verdi ved en midlere blenderåpning, hvor blant annet lysets bøyning i blenderåpningen begynner å gjøre seg gjeldende (se lys). Derimot vil dybdeskarpheten øke ved ytterligere reduksjon av blenderåpningen. Samtidig minker lysstrømmen, slik at eksponeringstiden må økes.

Blenderåpningen bestemmer objektivets inngangspupill, som er objektivets (virtuelle) bilde av blenderåpningen (se apertur) – dette bildet ser vi når vi titter inn i objektivet fra objektsiden.

Belysningsstyrken i bildeplanet er bestemt av objektivets åpningsforhold, som er forholdet mellom inngangspupillens diameter og objektivets brennvidde. Vanligvis oppgir man det inverse åpningsforholdet, som kalles blendertallet. Et åpningsforhold på 1/8 oppgis altså som f : 8, eller blender 8. Større blendertall betyr mindre åpningsforhold.

Belysningsstyrken i billedplanet er omvendt proporsjonal med kvadratet av blendertallet. Blender f : 8 slipper gjennom fjerdeparten så mye lys som f : 4, siden 82 : 42 = 64 : 16 = 4.

En vanlig blenderskala for kameraer er: (...) 2 – 2,8 – 4 – 5,6 – 8 – 11 – 16 (...). Tilnærmet gjelder da at hvert trinn krever en fordobling av eksponeringstiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg