Blender, lystett plate med en åpning som begrenser lysstrømmen gjennom et optisk system (kikkert, fotoapparat, mikroskoplampe o.l.) i den hensikt å kontrollere bildets skarphet og belysningsstyrke. Dersom det er ønskelig å regulere blenderåpningen, anvender man vanligvis en irisblender. Denne består av et antall halvmåneformede segmenter anbrakt i en krans, slik at de omslutter en sirkulær åpning. Blenderen kan plasseres foran eller bak linsesystemet, men sitter vanligvis inni.

Ved hjelp av en dreibar ring kan åpningen reguleres. Nyere fotoapparater har gjerne automatisk styring av blender (og lukker), basert på informasjon fra kameraets lysmålersystem.

Ved minkende blenderåpning øker bildets skarphet (se aberrasjon), men bare til en optimal verdi ved en midlere blenderåpning, hvor bl.a. lysets bøyning i blenderåpningen begynner å gjøre seg gjeldende (se lys). Derimot vil dybdeskarpheten øke ved ytterligere reduksjon av blenderåpningen. Samtidig minker lysstrømmen, slik at eksponeringstiden må økes.

Blenderåpningen bestemmer objektivets inngangspupill, som er objektivets (virtuelle) bilde av blenderåpningen (se apertur) – dette bildet ser vi når vi titter inn i objektivet fra objektsiden.

Belysningsstyrken i billedplanet er bestemt av objektivets åpningsforhold, som er forholdet mellom inngangspupillens diameter og objektivets brennvidde. Vanligvis oppgir man det inverse åpningsforholdet, som kalles blendertallet. Et åpningsforhold på 1/8 oppgis altså som f : 8, eller blender 8. Større blendertall betyr mindre åpningsforhold.

Belysningsstyrken i billedplanet er omvendt proporsjonal med kvadratet av blendertallet. Blender f : 8 slipper gjennom fjerdeparten så mye lys som f : 4, siden 82 : 42 = 64 : 16 = 4.

En vanlig blenderskala for fotoapparater er: ...2, 2,8, 4, 5,6, 8, 11, 16,... Tilnærmet gjelder da at hvert trinn krever en fordobling av eksponeringstiden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.