bleikvier

Bleikvier. Bladene er bleikgrønne under og akselbladene er tydelige. Hunnplante med modnende kapsler. Kapslene varierer mye i farge mellom ulike planter. Skagen, Nordjylland, Danmark

Detalj av hunnaks hos bleikvier. Hårene på aksets midtakse er karakteristisk for bleikvier. Ved Tingsvaet, Oppdal.
Bleikvier, detalj av hunnaks.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Bleikvier er en buskforma art i vierfamilien. Denne vieren er vanlig i høyereliggende åstrakter og fjelltrakter mange steder i. Bladene hos bleikvier er bleike på undersida, oftest lite håra og har store skeive akselblad.

Faktaboks

etymologi:

Fra latin hastatus, spydforma.

også kjent som:

Salix hastata

Buskene har rødbrune årskvister som har kort krusa hår eller kan være snaue. Plantene har karakteristiske store, skeivt hjerteforma akselblad. Bladene varierer mye, i både form, bladtanning og farge, men er som oftest elliptiske. Bladene er bleikt grålig grønne på undersida, har utydelig nervenett og er oftest uten hår. På oversida er bladene matte og grågrønne i fargen.

Bleikvier blomster samtidig med lauvsprett. Blomsteraksene har tydelige, små blad på stengelen. Hannaksene er rødlige før pollenknappene åpner og så gule mens det finnes pollen. Etter blomstringa får hannaksene en grårosa farge. Hunnaksene er grønne og fruktknutene er hårløse, men midtstilken i akset er gråhåra. Fruktemnene har kort griffel og arrene er korte og grønnlige. Kapslenes farge når de er modne gir hunnaksene ulike farger; gult, grønt eller rødlig. Frøene er som hos andre viere små og har rikelig med frøull som sprer frøene med vind når kapslene sprekker opp.

Bleikvier vokser i noe fuktige områder med noe baseholdig grunn. Vanlige voksesteder er vannkanter, myr, fuktige skoger, fuktige berghyller og tidlig utsmelta snøleier.

Arten finnes i Sør-Norge i høyereliggende åstrakter og fjorddaler og er vanlig i fjellet der grunnforholdene er rett. Nordover fra Trøndelag blir arten vanlig også i lavere områder og finnes i nord ned mot havnivå.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg