Ferskvann-stasjonær, småvokst form av laks, Salmo salar, i Byglandsfjorden. Den var tidligere tallrik, men forsurningen av vassdraget har redusert bestanden kraftig. Kalking og bruk av klekkerier har reddet bestanden som nå er for oppadgående.

I 1914 oppdaget man at blegen var en virkelig laks, og ikke som tidligere antatt en ørretform. Da landet etter siste istid lå lavere enn nå, hadde laksen fra sjøen adgang til mange elver som nå er stengt av fosser. Uvisst av hvilken grunn er laks blitt igjen i enkelte av disse vassdragene (som såkalt relikt), og lever og forplanter seg der. Men den når ikke samme størrelse som laks med adgang til havet (som regel ikke over 30 cm lengde).

I Norge finnes i dag ferskvanns-stasjonær laks i Namsen (kalt småblank), mens den er utdødd i Nidelva ved Åmlid. Lignende lakseformer finnes i Vänern (vandret tidligere opp i Trysilvassdraget) og Ladoga, men blir der større. Slike ferskvannsstasjonære former av laks er også vanlig i Canada, spesielt på Newfoundland. Slike former er også vanlig hos en rekke andre laksefisk som normalt er sjøvandrende.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.