blege - laksetype

Småblank (også kalt Namsblank og blank) er en relikt laks som finnes i de øvre deler av Namsen. Småblank er en variant av atlantisk laks (Salmo salar). Den ble først beskrevet i 1953 av fiskebiologen Magnus Berg, som benyttet lokalnavnet småblank om dverglaksen i øvre deler av Namsen. (Hunnen størst på bildet)
Småblank av . CC BY SA 3.0

Blege er en ferskvann-stasjonær, småvokst form av laks, Salmo salar, i Byglandsfjorden. Den var tidligere tallrik, men forsurningen av vassdraget har redusert bestanden kraftig. Kalking og bruk av klekkerier har reddet bestanden som nå er for oppadgående.

Faktaboks

Også kjent som
bleke.

I 1914 oppdaget man at blegen var en virkelig laks, og ikke som tidligere antatt en form av ørret. Da landet etter siste istid lå lavere enn nå, hadde laksen fra sjøen adgang til mange elver som nå er stengt av fosser. Uvisst av hvilken grunn er laks blitt igjen i enkelte av disse vassdragene (som såkalt relikt), og lever og forplanter seg der. Men den når ikke samme størrelse som laks med adgang til havet (som regel ikke over 30 cm lengde).

Annen stasjonær laks

I Norge finnes i dag ferskvanns-stasjonær laks i Namsen (kalt småblank), mens den er utdødd i Nidelva ved Åmlid. Lignende lakseformer finnes i Vänern (vandret tidligere opp i Trysilvassdraget) og Ladoga, men blir der større. Slike ferskvannsstasjonære former av laks er også vanlig i Canada, spesielt på Newfoundland. Slike former er også vanlig hos en rekke andre laksefisk som normalt er sjøvandrende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg