Blandet syrefermentering er en metabolisme hos tarmbakterier (enterobakterier) som fermenterer glukose og andre typer sukker med seks karbonatomer til en kompleks blanding av organiske syrer, etanol, hydrogengass og karbondioksid.

Faktaboks

Også kjent som

Blandet syregjæring, mikset syrefermentering

Som eksempel har tarmbakterien Escherichia coli (E. coli) i mikrobiomet i tykktarmen hos mennesker og dyr stor genetisk fleksibilitet og variabilitet i metabolismen og kan bruke glukose som eneste karbon- og energikilde. Ett molekyl glukose blir oksidert i glykolysen til to molekyler pyrodruesyre (pyruvat) brukt i forskjellige enzymreaksjoner til å lage maursyre (format), ravsyre (succinat), eplesyre (malat), eddiksyre (acetat), melkesyre (laktat), etanol, hydrogengass (H₂) og karbondioksid (CO₂).

Syrene gjør at pH-indikatoren metylrødt i en IMViC-test blir farget rød.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg