bladskjærermaur

De avklipte bladstykkene bæres til reiret og tygges sammen til en svamplignende masse. På massen dyrkes en sopp, som brukes som næring for voksne og larver.
Bladskjærermaur kan snauspise et tre på kort tid.

Artikkelstart

Bladskjærermaur er to slekter av årevinger i maurfamilien. Bladskjærermaur er soppdyrkende maur som finnes i tropiske og subtropiske strøk i Sør- og Nord-Amerika nord til Texas i USA.

Faktaboks

Også kjent som

Atta og Acromyrmex

Levevis

Bladskjærermaur skjærer de ut små stykker av bladenetrær og busker som slippes eller bæres ned til bakken, og derfra videre til enorme tuer. I tuene er det innearbeidere som tygger dem i stykker til en vellinglignende masse, og dyrker soppen på denne. Bladskjærermaur lever nesten utelukkende av soppen som er gjenstand for arbeidernes største omsorg. Soppen gjødsles med maurenes ekskrementer, og plantes på et nytt sted om nødvendig. Hunnen tar alltid med seg en porsjon sopp på bryllupsflukten til anleggelse av soppkultur i sitt nye hjem.

Tuene voktes av store soldatmaur med sylskarpe kjever som kan bite gjennom lær. De innearbeidende soppdyrkerne veier 300 ganger mindre enn soldatene, mens utearbeidere er mellomstore. De kan bære 2–3 ganger sin egen vekt i form av utskårede bladstykker, og de kan gjøre stor skade på jordbruksvekster.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg