grønn bladrygg. Av /Sjøfartsmuseet Akvariet Gøteborg. CC BY SA 4.0

bladrygger

Av /Sjøfartsmuseet Akvariet Gøteborg.
Lisens: CC BY SA 4.0

Arten Phyllodoce groenlandica av Jon Anders Kongsrud. Gjengitt med tillatelse.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Bladrygger er en gruppe av flerbørstemark med mange arter som tilhører familien Phyllodocidae. Alle lever i havet. Mange av artene er langstrakte og kan bli veldig lange, opptil hele 40 cm.

Faktaboks

Også kjent som
familie
Vitenskapelig navn
Phyllodocidae
Beskrevet av
Ørsted, 1843

Bygning

De fleste artene i familien er lange og slanke, med tallrike kroppsledd. Den største arten i skandinaviske farvann Phyllodoce groenlandica kan ha opptil 700 kroppsledd og bli 40 centimeter lang. Variasjonen i størrelse er stor, de minste artene blir ikke lengre enn 0,5 cm lange. På hver side av kroppen på hvert segment sitter et parapodium (børstefot) ofte med en bladlignende form. Hodet er kjegleformet eller hjerteformet med fire korte antenner i spissen. Hodet har to eller fire øyne, og fire par tentakler. Artene er fargerike, og fargetegningene varier mellom artene, noe som kan være til hjelp ved identifisering.

Levevis

Bladrygger beveger seg raskt. Artene lever fritt på bunn med sand eller stein, eller mellom festet for alger. Kunnskap om reproduksjon og ernæring er mangelfull, men det antas at alle arter er rovdyr, som blant annet spiser andre flerbørstemark. Ved jakt angriper de byttet ved å krenge ut svelget og så trekke inn byttedyret i munnen.

Utbredelse

Det er funnet 55 ulike arter i familien Phyllodocidae i norske farvann.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

bladrygger
Phyllodocidae
Artsdatabanken-ID
50969
GBIF-ID
6973

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg