blæreskurv

Artikkelstart

Blæreskurv, eller kjellerbrenthet, er en sykdom på potet forårsaket av soppen Polyscytalum pustulans. Symptomer på sykdommen er 1 til 3 millimeter store svartfargede blærer eller opphøyde flekker i skallet på knollene, enkeltvis eller i grupper, ofte rundt groene. Under blærene blir det en mørkfarget tørr råte, som er begrenset til det ytre skallet. De blir synlige først etter noen måneders lagring av potetene. Skaden fører til en kvalitetsforringelse, og angrepne knoller blir sortert bort før salg.

Langt viktigere er den skaden som skjer etter setting om våren når potetene spirer. Blæreskurvsoppen kan da angripe og drepe groene, slik at det blir dårlig spiring og sprang i radene. Soppen angriper også røtter, utløpere og stengler, og den overlever som mycel og sklerotier på planterester i jorden, trolig i mange år. Angrepne settepoteter regnes likevel som den viktigste smittekilden. De nye knollene smittes sent i vekstsesongen, men soppens langsomme vekst gjør at blærene ikke viser seg før etter noen måneders lagring.

Blæreskurv er en vanlig sykdom på potet, som gjør størst skade i strøk med mye nedbør og lav temperatur i høstmånedene. Sykdommen kan bekjempes ved beising av settepotetene med soppmiddel, dyrking i godt grøftet jord, tidlig opptak av potetene om høsten, med rask opptørking av knollene og luftig lagring. Det er forskjell i potetsortenes mottagelighet for blæreskurv. Kerrs Pink er spesielt mottagelig, Pimpernel er sterk mot sykdommen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Bladskurv i NIBIOs plantevernleksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg