Blåhegg, en busk i blåheggslekta i rosefamilien. Planta blir inntil 4 m høy, og har hvite blomsterklaser. I norsk natur er blåhegg en fremmed art, og er svartelistet under kategorien svært høy økologisk risiko.  

Blåhegg er en busk med hvite toppstilte blomsterklaser. Blomstene har mange pollenbærere og fem fruktblad som vokser inn i en hjelpefrukt, et blåsvart bæreple som kan minne om heggebærFruktene spres med fugl, og kan spres over lange distanser. 

Busken kommer opprinnelig fra Nord-Amerika, og er innført som prydbusk i Norge, trolig på slutten av 1800-tallet. Fra rundt 1900-tallet har blåhegg spredd seg fra hager og grøntanlegg til naturen, og finnes nå naturalisert i store deler av Norge, nord til Nord-Trøndelag og muligens Lofoten

Blåhegg har blitt brukt som prydbusk i grøntanlegg og hager. 

Planta er på Norsk svarteliste under kategorien svært høy økologisk risiko. Den kan danne et busksjikt som er fremmed for den opprinnelige naturtypen, og dermed endre naturlige naturtyper. Den kan også påvirke balansen mellom stedegne planter med saftige frukter og fuglene som sprer disse.  

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Art Blåhegg Amelanchier spicata
Slekt  Amelanchier 
Familie Rosefamilien Rosaceae
Orden Rosales
Klasse Tofrøblada planter Dicotyledoneae
Rekke Dekkfrøa planter Angiospermae
Rike Planteriket Plantae

Risikovurdering av blåhegg i Norsk Svarteliste

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.