blåhai

Blåhai, Prionace glauca, i Sør-Afrika.
/iStock.

Artikkelstart

Blåhai, Prionace glauca, er en art bruskfisk og hører til blåhaifamilien. Den er plassert på den internasjonale rødlisten som svært truet.

Faktaboks

Også kjent som

Prionace glauca

Beskrivelse

Blåhaien har den klassiske hai-formen, og kan bli tre til fem meter lang. Den slanke kroppen er blågrå på ryggen, mens sidene og buken er lysere og finnene mørkere. Brystfinnene er lange og krumme og nesten svarte.

Tennene til blåhaien er trekantede og skarpe med takket rand. Dette antyder at den er en typisk rovfisk, men den er neppe farlig for mennesker.

Utbredelse

Blåhaien er alminnelig i tropiske og tempererte områder av alle hav. Den foretrekker temperaturer mellom 12 til 20 grader Celsius. I norske farvann er blåhai kun en sjelden gjest; den har opptrådt spredt fra Varangerfjorden til svenskegrensen. De fleste individene er registrert på Vestlandet. Med få unntak har dette vært yngre, ikke kjønnsmodne blåhaier på under to meters lengde.

Fiske og bestand

Arten er ikke gjenstand for rettet fiske, men den er en viktig bifangst i omfattende fiskerier med liner og drivgarn på åpent hav. Det er uklart hvordan beskatningen påvirker bestanden.

Vern

Arten er plasser på den internasjonale rødlisten som nær truet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg