Blåhai, Prionace glauca, er en art bruskfisk og hører til gråhaifamilien. Den er plassert på den internasjonale rødlisten som svært truet.

Blåhaien har den klassiske hai-formen, og kan bli 3–5 m lang. Den slanke kroppen er blågrå på ryggen, mens sidene og buken er lysere og finnene mørkere. Brystfinnene er lange og krumme og nesten svarte.

Tennene til blåhaien er trekantede og skarpe med takket rand. Dette antyder at den er en typisk rovfisk, men den er neppe farlig for mennesker.

Blåhaien er alminnelig i tropiske og tempererte områder av alle hav. Den foretrekker temperaturer mellom 12 – 20 grader Celsius. I norske farvann er blåhai kun en sjelden gjest; den har opptrådt spredt fra Varangerfjorden til svenskegrensen, de fleste på Vestlandet. Med få unntak har dette vært yngre, ikke kjønnsmodne blåhaier på under 2 m lengde.

Arten er ikke gjenstand for rettet fiske, men det er en viktig bifangst i omfattende fiskerier med liner og drivgarn på åpent hav. Det er uklart hvordan beskatningen påvirker bestanden.

Arten er plasser på den internasjonale rødlisten som nær truet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.