Blåbukk Callidium volaceum
Blåbukk (Callidium volaceum) er utbredt og vanlig i barskog fra vest i Agder i sør til Finnmark i nord. Biologi: Larvene lever i kambiet og splintveden på tørt og gammelt trevirke med bark. Virke både i skog og i hus kan utnyttes av blåbukken. Puppekammeret gnages i yteveden. Utviklingstiden er to år eller mer. Se Phymatodes testaceus som er den økologiske parallellen i løvtrevirke. Skade: Blåbukken har tradisjonelt vært regnet som et skadedyr i hus. Skadene den gjør er av minimal betydning. Virke uten bark utnyttes ikke av arten. Ofte klekkes blåbukken fra ved, noe mange finnes ubehagelig, men dette representerer ikke noen fare for virke uten bark. Ved å lagre veden kaldt unngår man klekking før veden brukes.
Blåbukk Callidium volaceum
Lisens: CC BY SA 3.0

Blåbukk er en art av biller i familien trebukker.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Callidium violaceum
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Arten er blåfiolett og 10–18 mm lang.

Levevis

Larven gnager ganger mellom barken og veden på tørre materialer av gran og furu. Ved forpuppingen går den cirka fire cm inn i veden. I motsetning til husbukken gjør den ikke skade på treverket.

Utbredelse

Blåbukk er vanlig over hele Norge. Den treffes i nyere hus der barken ikke er tatt ordentlig bort av treverket, og i vedkjellere. Hvis man finner blåbukker i huset er ingen bekjempelse nødvendig.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

blåbukk
Callidium violaceum
Artsdatabanken-ID
6418
GBIF-ID
1126665

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg