Dopplereffekt

Dopplereffekten opptrer for både lyd- og lysbølger. Til venstre: Kilden L ligger i ro og bølgelengden L sender ut, er den samme for person A som for person B. Til høyre: Kilden beveger seg raskt bort fra person A mot person B. A vil nå observere en lengre bølgelengde enn B. Dersom L er en lyskilde, vil B observere en blåforskyvning av lyset.

Av /Store norske leksikon ※.

Blåforskyvning er forskyvning av bølgelengden til lys mot den blå delen av spekteret. Det vil si at bølgelengden på lyset blir mindre.

Den vanligste formen for blåforskyvning skyldes dopplereffekten. Denne opptrer når lyskilden og observatøren nærmer seg hverandre. Ved måling av forskyvningen kan man fastlegge den relative hastigheten mellom observatør og lyskilde. På den måten har man blant annet funnet ut at Andromeda-galaksen beveger seg mot oss.

Blåforskyvning på grunn av gravitasjon opptrer ifølge den generelle relativitetsteorien når lys absorberes lavere nede i et gravitasjonsfelt enn det sendes ut. Målinger av denne effekten har gitt resultater som stemmer med den generelle relativitetsteorien.

Det motsatte av blåforskyvning er rødforskyvning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg