bjelkesnok

En bjelkesnok spiser en annen slange.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Bjelkesnok, reptilart i snokfamilien, underfamilie Colubrinae. Fullvoksne dyr er skinnende svarte, mens yngre individer er mursteinsfarget med mørke flekker. Lengden kan komme opp i 2,5–3 meter, og den er Europas lengste slange. Den er utbredt i Øst-Europa og Lilleasia; fra de greske øyer i Egeerhavet til Iran og Israel. Kroppen er smidig og rask, og den klatrer godt. Føden består av smågnagere, slanger, firfisler og småfugl. Den er bitelysten, men ikke giftig, og den reproduserer ved egglegging. Se også pilsnoker.

Faktaboks

Også kjent som

Dolichophis jugularis; tidligere: Coluber jugularis

Beskrivelse

Europas lengste slange, som kan bli inntil 3 meter lang. Yngre dyr er mursteinsfargete med mørkebrune flekker. Når de blir 5–6 år gamle, får de en karakteristisk skinnende svart farge.

Habitat

Arten kan finnes i mange ulike habitater i lavereliggende fjellområder, inntil 1000 meter over havet. Vanligst er den i jordbruksområder, for eksempel vinmarker, og åpne enger med treklynger, busker, steinurer og ruiner. Den forekommer såvel i tørre områder som i sumpete områder og på strender. Den beveger seg raskt og smidig og er god til å klatre i trær.

Utbredelse

Bjelkesnoken er utbredt i Midtøsten med vestgrense på de greske øyene i Egeerhavet (for eksempel Rhodos, Patmos, Kos), Kypros, det sørlige og sørøstlige Tyrkia, mesteparten av Syria, det nordlige og østlige Irak, vest i Iran, Libanon, Israel og det vestlige Jordan. Det foreligger ett funn fra Sinai-halvøya i Egypt og mulige observasjoner fra Kuwait. De sistnevnte kan dreie seg om introduserte eksemplarer.

Status

Bestanden er vurdert til å være stabil. Arten er vanlig over store deler av sitt utbredelsesområde.

Føde

Den lever av små pattedyr som mus og rotter, øgler, andre slanger, fugler og egg. Den kan også ta store insekter. Bjelkesnoken er ikke giftig, men den er aggressiv og kan angripe hvis den føler seg truet. Bøndene på Kypros pleide tidligere å sette ut bjelkesnoker på gårdene sine for å bekjempe mus og giftige slanger.

Reproduksjon

Arten legger egg, og normal kullstørrelse er 7–11 egg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg