Bjørn

I 1973 ble bjørnen totalfredet i Norge. Da hadde den vært så godt som utryddet siden før andre verdenskrig. Nå teller den skandinaviske bjørnebestanden om lag 2000–3000 dyr. I 2019 ble det påvist 148 brunbjørner i Norge ved hjelp av DNA-analyser.

Bjørnejakt
Bjørnejakt tidlig på 1900-tallet.
Bjørnejakt
Utbredelse av bjørn

Den norsk/svenske bjørnebestanden har sitt tyngdepunkt i tre reproduksjonsområder i Sverige. Studier med såkalt mitokondrie-DNA viser at brunbjørnen innvandret til Norden fra to kanter, fra sør og øst. De to nordligste populasjonene av bjørn må opprinnelig ha innvandret fra øst (Finland og Russland). Disse bjørnene fordeler seg i to større populasjoner på svensk side av riksgrensen, fra Passvik i nord til Jämtland/Trøndelag i sør. Øst-vest-grensen mot den sørligste populasjonen går omtrent ved Storsjøen i Sverige.

Den sørligste populasjonen befinner seg hovedsakelig på svensk side av riksgrensen, i området Dalarna/Härjedalen/Hedmark. På Østlandet er det spesielt i områdene øst for Glomma at man finner bjørn. Bjørn ble også registrert i Oppland og Buskerud i 1995 og 1996, samt i 1997/1998 i Telemark, Agder-fylkene. Spesielt i Oppland og i deler av Buskerud og Akershus er det imidlertid grunn til å tro at det regelmessig ferdes bjørn.

Utbredelse av bjørn

Bjørnejakt er jakt på bjørn. Bjørnen ble totalfredet i 1973, men er tidligere blitt jaktet både for pelsen og kjøttet, som har vært høyt verdsatt. På midten av 1800-tallet ble det felt et par hundre dyr årlig.

Miljødirektoratet kan gi tillatelse til å felle bjørn som gjør vesentlig skade på bufe eller tamrein.

Historikk

For 150 år siden hadde Skandinavia en bjørnebestand på 4000–5000 individer. To tredeler av dem levde i Norge. Skuddpremier førte til at det ble jaktet hardt på bjørn. I 1850-60 ble det skutt 200–300 per år. Skuddpremieordningen varte fram til 1932. Da ble bjørnen fredet i hi-tiden om vinteren. I 1973 ble bjørnen totalfredet i Norge. Da hadde den vært så godt som utryddet siden før andre verdenskrig.

Bjørnejakt ble historisk drevet med «alle midler» da bjørnen ble ansett som et skadedyr. Utlegging av gift, sakser med åte, postering ved kadavre samt bruk av hund. Det var også vanlig å spore opp hi om vinteren og jage ut bjørnen. Det skjedde med hund eller ved at man røykte ut bjørnen. Posterende skyttere avsluttet så jakten. I tette møter med jegere og bjørn kunne man i riktig gammel tid bruke det såkalte bjørnespydet.

Jakt i dag

Det drives ikke regulær jakt på bjørn i Norge. Rovviltnemnda har myndighet til å fatte vedtak om kvote for felling og kvote for jakt når bestanden av bjørn ligger over de nasjonalt fastsatte bestandsmålene for regionen. Miljødirektoratet kan fatte vedtak om lisensfelling eller jakt også der bjørnebestanden ligger under de nasjonalt fastsatte bestandsmålene.

Jaktform

En aktuell jaktform er å bruke ledhund/bandhund og spore bjørnen inntil man enten driver den over en post eller kommer på skuddhold. En annen metode er å slippe hunder på bjørnen. Losen går deretter høylytt, hvor jegerne er plassert på poster rundt i terrenget. Losen har et aggressivt preg.

Bjørnehund

Til jakt på bjørn brukes tradisjonelt spisshunder. Karelsk bjørnehund har fått navnet etter dette bruksområdet, men også andre elghundraser kan benyttes. Imidlertid er slett ikke alle hunder modige nok – eller rovdyrskarpe nok – til å jakte bjørn. Til vanlig blander ikke hunder atferdene jakt og aggresjon, men gjør det når de jakter rovdyr. Dette skjer også under bjørnejakt.

Trolig stammer skarpheten mot rovdyr fra «krigen» mellom rovdyr som har overlappende nisjer i et økosystem. Overlappende nisjer vil si at de lever av delvis samme matressurser. Hos enkelte hunder er skarpheten forsterket.

Terriere kan også benyttes på bjørnejakt på grunn av sitt enorme mot og uttalte rovdyrskarphet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg