bjørnebrodd

Bjørnebrodd på Finse.

Artikkelstart

Bjørnebrodd er en flerårig urt med en kort klase av små gulhvite blomster. Denne arten har vid utbredelse i Norge, men er noe basekrevende. Dette er den eneste arten i bjørnebroddfamilien som finnes i Norge.

Faktaboks

Etymologi
Tofieldia er etter den engelske botanikeren Thomas Tofield (1730–79). pusilla, latin for liten
Vitenskapelig navn
Tofieldia pusilla
Beskrevet av
(Michx.) Pers.

Beskrivelse

Bjørnebrodd, flattrykt bladrosett. Pudasjärvi, Finland

Bjørnebrodd har en samling av sverdforma blader i en flattrykt rosett ved grunnen og en tynn stengel med vanligvis ett blad. I toppen av blomsterstengelen har plantene en kort klaseforma blomsterstand med gulhvite blomster. Blomstene har seks smale blomsterblad og seks pollenbærere. Fruktemnet er oversittende og består av tre fruktblader som er delvis sammenvokst nederst og har hver sin korte griffel. Fruktene er kapsler med tallrike små frø.

Utbredelse

Bjørnebrodd finnes hovedsakelig på baserik grunn i hei, myr og eng til høyder på rundt 1700 meter over havet. Arten er sjelden langs kysten sør for Stord, men er utbredt i innlandet og gjennom det meste av landet nordover. Bjørnebrodd finnes i nordlige strøk rundt den nordlige halvkule.

Reproduksjon

Bjørnebrodd er trolig insektpollinert, men lite konkret er kjent med hensyn på hvilke insektgrupper som besøker plantene. Det er også rapportert at plantene er i stand til å sjølpollinere i områder der insektpollinering er usikkert.

Navn

Det norske navnet var lenge skrevet som bjønnbrodd, men er nå normalisert til bjørnebrodd.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

bjørnebrodd
Tofieldia pusilla
Tidligere vitenskaplig navn
Narthecium boreale Wahlenb., Narthecium pusillum Michx., Tofieldia borealis (Wahlenb.) Wahlenb., Tofieldia palustris Huds.
Artsdatabanken-ID
99385
GBIF-ID
2864429

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg