bivuakk

Artikkelstart

Bivuakk er en enkel, midlertidig leir, opprinnelig for militære avdelinger, for overnatting utendørs; senere også brukt i sivilt friluftsliv. En bivuakk skal primært gi skjerming mot vær under opphold i felt, men samtidig anrettes på en slik måte at den gir størst mulig beskyttelse mot eventuelle angrep.

Faktaboks

Uttale
bivuˈakk
Etymologi
via fransk bivouac, fra tysk Beiwache; mindre vaktstyrke, ‘bivakt’

Det er flere typer bivuakk, framfor alt ved bruk av telt eller snø; det siste for huler eller hytter. Enklere bivuakker kan etableres ved hjelp av presenning, eller i form av en gapahuk. Dette gjelder ikke minst i tilfeller hvor en soldat, eller en liten gruppe, uten bivuakkeringsutstyr kommer bort fra sin avdeling, og må klare seg alene. Spesielt krevende er dette om vinteren, og bivuakktjeneste er derfor viktig for å sikre avdelingens stridsevne under krevende forhold. For militær bivuakkering er ulike typer telt det vanligste. Improviserte bivuakker lages av de materialene som finnes der man er.

Forsvarets vinterskole, underlagt Hærens våpenskoleTerningmoen, er fagmyndighet på vintertjeneste, herunder bivuakkering.

Ler mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg