bitterling

Rhodeus sericeus, bitterling. Foto fra: Aqua, Silkeborg, Danmark

Rhodeus sericeus, bitterling. Foto fra: Aqua, Silkeborg, Danmark

Artikkelstart

Bitterling er en fiskeart i karpefamilien. Dette er en liten karpefisk (blir opptil fem centimeter lang) med en særegen biologi.

Faktaboks

Uttale
bˈitterling
Etymologi
tysk, henspiller på den beske smaken kjøttet kan ha
Også kjent som
skredderkarpe Rhodeus amarus Rhodeus sericeus

Hunnen danner et langt rør fra genitalieåpningen som hun bruker til å anbringe eggene sine i kappehulen til en dammusling. Etter at hunnen har plassert eggene sine, kommer hannen og sprøyter en skvett melke inn gjennom åpningen i muslingens kapperand. Befruktningen skjer inne i muslingen. Av de befruktede eggene utvikles larver som forankres mellom muslingens gjelleblader ved hjelp av haker som vokser ut fra larvens plommesekk. Når plommen er oppbrukt, forlater de unge fiskene verten sin gjennom dennes «kloakkrør».

Tidligere ble artene Rhodeus amarus (Europeisk bitterling) og Rhodeus sericeus (Amur bitterling) beskrevet som to ulike underarter med artsnavnet Rhodeus sericeus. Som rester av tidligere delt navn så blir begge artene kalt bitterling. Europeisk bitterling har en utbredelse fra Rhône elva i Frankrike til Kaspihavet. Amur bitterling har sin utbredelse fra Amur og øst-over i Sibir.

Ordet bitterling blir ofte brukt for å referere til alle artene innenfor slektene Rhodeus og Acheilognathus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg