Bitterkjuke (Amaropostia stiptica) er en sopp i ordenen poresopper. Arten kjennes lettest ved den trevlete hvite hatten og ved den sterkt bitre smaken.
Faktaboks
- Vitenskapelig navn
- Amaropostia stiptica
- Rødlistestatus i Norge
- LC – Livskraftig
Bitterkjuke (Amaropostia stiptica) er en sopp i ordenen poresopper. Arten kjennes lettest ved den trevlete hvite hatten og ved den sterkt bitre smaken.
Fruktlegemet er mykt og til dels saftig, ettårig, hylleformet, 2–6 cm bredt, 2–12 cm langt og 0,5–1,5 cm tykt. Hatten er først fint håret og hvit, snart gulnende med mørkere flekker og striper, opptrevlet og nuppet. Hattkjøttet er hvitt, opptil 1,5 cm tykt, først mykt, som tørr osteaktig sprøtt og fibrøst. Porelaget er 2–8 mm tykt, først hvitt, senere gulnende til lyst gulbrunt med runde til kantete, poreåpninger, 2–5 per mm. Bitterkjuker smaker sterkt bittert både i tørr og fersk tilstand, derav det norske navnet.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.