Bitterkjuke (Amaropostia stiptica) er en sopp i ordenen poresopper. Arten kjennes lettest ved den trevlete hvite hatten og ved den sterkt bitre smaken.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Amaropostia stiptica
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Fruktlegemet er mykt og til dels saftig, ettårig, hylleformet, 2–6 cm bredt, 2–12 cm langt og 0,5–1,5 cm tykt. Hatten er først fint håret og hvit, snart gulnende med mørkere flekker og striper, opptrevlet og nuppet. Hattkjøttet er hvitt, opptil 1,5 cm tykt, først mykt, som tørr osteaktig sprøtt og fibrøst. Porelaget er 2–8 mm tykt, først hvitt, senere gulnende til lyst gulbrunt med runde til kantete, poreåpninger, 2–5 per mm. Bitterkjuker smaker sterkt bittert både i tørr og fersk tilstand, derav det norske navnet.

Voksested

Bitterkjuker lever på død nåleved, særlig på gran. De følger gran på Østlandet og Sørlandet, spredt i plantet granskog på Vestlandet, igjen mer vanlig i den naturlige granskogen nord til Mo i Rana. Noen få funn er gjort lenger nord i plantet granskog.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

bitterkjuke
Amaropostia stiptica
Tidligere vitenskapelig navn

Postia stiptica, Oligoporus stipticus, Boletus stipticus

Artsdatabanken-ID
56874
GBIF-ID
10792755

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg