Mål for datarate, bitrate, eller overføringskapasitet i et digitalt system. Kalles også hastighet eller båndbredde selv om dette bør unngås. Også variantene bps og b/s bør unngås da de ikke er standardiserte enheter og lett kan forveksles med byte.

Angir antall digitale bit som overføres per sekund.

Angis med passende prefiks, liten k for kilo, stor M for Mega, G for Giga, osv. Siden M betyr Mega (106) og m betyr milli (10-6) bør vi passe på å ikke forbytte disse.

For en oppringt modemforbindelse i telefonnettet finnes det standarder for f.eks. 56 kbit/s ("56K"), en ISDN B-kanal har 64 kbit/s, en ADSL-forbindelse har f.eks. 8 Mbit/s nedstrøms og 1024 kbit/s oppstrøms. De store dataratene finner vi i telekomoperatørens transportnett hvor kapasiteten vanligvis oppgis i Gbit/s og Tbit/s.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

8. mars 2009 skrev Gunnar Sanderud

HeiJeg må nesten bry meg igjen, men det finnes alt en artikkel "bitrate", din artikkel kunne ned fordel flettes med denne.

8. mars 2009 svarte Sverre K. Myren

Heija jeg ser det nå. Den er ganske begrenset i sin definisjon av begrepet, men jeg får ta det opp med Rossen.Takk for innspill, fortsett å "bry deg", det er slikt som skaper et godt leksikon.mvh

Sverre K.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.