Bismervekt er navn på eldre vektenheter som i særlig grad ble benyttet ved oppmåling av smør og andre fete matvarer. De viktigste enhetene var (bismer)mark og bismerpund, men en rekke lokale smørvektenheter i Norge, som laup, spann, mæle, hefselde, skjetting og tveite, bygde alle på den eldre norske bismervekten.

1 bismerpund = 24 merker

I middelalderen var 1 mark satt til 214,3 gram, men fra annen halvdel av 1500-talle ble kølnsk vekt lagt til grunn for bismervektsystemet. Da ble 1 mark = 233,85 gram. Ved en forordning i 1683 ble det københavnske skålpundet innført som handelsvekt, og det førte til at 1 mark nå ble regulert til 249,88 gram, hvorved 1 bismerpund ble 5,997 kg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg