Bismervekt, navn på vektenheter som i særlig grad ble benyttet ved oppmåling av smør og andre fete matvarer. De viktigste enhetene var (bismer)mark og bismerpund, men en rekke lokale smørvektenheter i Norge, som laup, spann, mæle, hefselde, skjetting og tveite, bygde alle på den eldre norske bismervekten.

      1 bismerpund = 24 merker

I middelalderen var 1 mark satt til 214,3 gram, men fra annen halvdel av 1500-talle ble kølnsk vekt lagt til grunn for bismervektsystemet. Da ble 1 mark = 233,85 gram. Ved en forordning i 1683 ble det københavnske skålpundet innført som handelsvekt, og det førte til at 1 mark nå ble regulert til 249,88 gram, hvorved 1 bismerpund ble 5,997 kg.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.