Bismervekt, navn på vektenheter som i særlig grad ble benyttet ved oppmåling av smør og andre fete matvarer. De viktigste enhetene var (bismer)mark og bismerpund, men en rekke lokale smørvektenheter i Norge, som laup, spann, mæle, hefselde, skjetting og tveite, bygde alle på den eldre norske bismervekten.

      1 bismerpund = 24 merker

I middelalderen var 1 mark satt til 214,3 gram, men fra annen halvdel av 1500-talle ble kølnsk vekt lagt til grunn for bismervektsystemet. Da ble 1 mark = 233,85 gram. Ved en forordning i 1683 ble det københavnske skålpundet innført som handelsvekt, og det førte til at 1 mark nå ble regulert til 249,88 gram, hvorved 1 bismerpund ble 5,997 kg.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.