biokull

Artikkelstart

Biokull er trekull som er tilrettelagt for bruk som jordforbedringsmiddel.

Biokull produseres av biomasse i form av halm, trevirke, matavfall og andre planterester i en prosess som kalles pyrolyse. Ved å varme opp biomassen til en høy temperatur (>350 °C) uten tilgang på oksygen, gjennomgår karbonet i biomassen endringer på molekylært nivå. Rundt halvparten av karbonet i biomassen blir omdannet til biokull. Resten blir til bioolje og ulike gasser, blant annet metan. Bioolje og metan kan brukes som energibærer.

Nedbrytningsprosessen i pyrolysen fører til at biokullet får en porøs struktur, og gjør at det kan fungere som et jordforbedringsmiddel. Hvis det blandes inn i jordsmonnet, vil den porøse strukturen til biokullet gjøre at jorda lettere kan holde på vann og næringsstoffer. I tillegg økes pH-verdien i jorda og det skapes et bedre miljø for mikroorganismer.

Karbonet i biokullet er svært motstandsdyktig mot biologisk nedbrytning. Nedpløyd biokull vil da føre til en langvarig økning av karbon i jordsmonnet, og fungerer i praksis som et karbonlager. Produksjon av biokull er derfor foreslått som et mulig klimatiltak. Blandes biokull inn i jordsmonnet vil det bli liggende i flere hundre år, samtidig som det bidrar til at jordsmonnet blir mer produktivt og robust.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Knut A Rosvold

Klimakur 2020, som det vises til, er slettet av redaksjonen.

svarte Ola Nordal

Hei Knut. Jeg har slettet referansen til Klimakur 2020 i artikkelen. Hilsen Ola i SNL-redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg