billigbøker

Billigbøker. I øverste rad: En Penguin Book fra slutten av 1930-årene, en Pelican Book fra begynnelsen av 1950-årene og en billigutgave av Rilkes Die Sonette an Orpheus i Insel-Bücherei fra 1923. – I nederste rad: Tre norske billigbøker fra begynnelsen av 1960-årene: Freuds Psykoanalyse (Fakkelbok fra Gyldendal), Magnus Jensens Norges Historie (U-bok fra Universitetsforlaget) og Bertrand Russel på nært hold (Pax Forlag).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Billigbøker er opprinnelig seriepregede bøker i lommeformat og med papir- eller kartongbind. Dette medførte at bøkene kunne selges til lav pris takket være høyt opplag, massedistribusjon og rasjonalisert fremstilling, med enkelt og ensartet utstyr. Etter hvert har man fått mer eksklusive og dyrere billigbøker, ofte i større format og med adresse til et mindre publikum (quality paperpacks), for en stor del originalutgivelser.

Billigboken har lang tradisjon i mange land, ikke minst i Tyskland, med blant annet Bernhard Tauchnitz' utgaver av engelsk litteratur på originalspråket (startet 1841), og Anton Philipp Reclams Universal-Bibliothek (startet 1867). Den første forlegger av billigbøker i Norge var Johan Sørensen, som 1887–99 utgav Bibliothek for de tusen Hjem, med i alt ca. 100 bind.

Dagens billigbøker skiller seg ut fra de eldre pocketutgaver ved at bøkene teknisk og utstyrsmessig er blitt meget bedre og ved det sterke innslag av fag, for en stor del originalutgivelser. Som den moderne billigbokens far regnes Allen Lane, som 1935 lanserte Penguin Books, to år senere fulgt av en parallellserie for fagbøker, Pelican Books. Inspirert av Lanes suksess grunnla Robert F. de Graff i 1939 Pocket Books Inc. i USA, og etter krigen har det vokst frem en lang rekke billigbokserier og billigbokforlag både i USA og i Europa.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg