Billedreportasje, journalistisk uttrykksform der fotografiet spiller en vesentlig rolle. Billedreportasje er et svært viktig ledd i redaksjonen av moderne publikasjoner. Bakgrunnen for den økende bruken av bilder var fra starten av dels utviklingen av reproduksjonsteknikken, som dramatisk bedret kvaliteten på det ferdige produktet, dels konkurransen fra fjernsynet. I takt med fjernsynets fremvekst, har billedreportasje fått en stadig mer fremtredende plass avisene, særlig i løssalgsavisene.

Pressefotografene spiller undertiden en like viktig rolle som reporterne, og forskjellige overføringsteknikker er tatt i bruk for å skaffe materialet hurtigst mulig frem. Bedre fotoutstyr og voksende kresenhet hos publikum har også skapt en mer artistisk og teknisk høytstående fotografering, selv under de vanskeligste forhold.

Etter den annen verdenskrig vokste det frem en økende flora av blader hvis hovedinnhold var billedreportasje, mens teksten bare spilte en ledsagende rolle. Særlig i USA spilte slike billedblader en ledende rolle (bl.a. Life), men også i Europa slo blader med overveiende billedreportasje igjennom. Mange av disse bladene har senere gått inn på grunn av konkurransen med fjernsynet og billedrike dagsaviser, men enkelte store blader som Paris Match, Stern m.fl. har overlevd.

De to norske billedbladene, Aktuell og , hadde en noe større tekstdekning enn de fleste større utenlandske bladene, men heller ikke de klarte i det lange løp å hevde seg i konkurransen med fjernsyn og moderne aviser. Se og Hør, utgitt fra 1978, og Her og Nå, utgitt fra 2001, er billedreportasjeblader etter europeisk modell, med svært lite tekst, men her ligger hovedvekten på mer rendyrket kjendisstoff enn det som var vanlig i de gamle billedbladene, der nyhetsreportasjer og samfunnsspørsmål hadde større plass.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.