Bil som lakkeres i lakkabin. Billakkereren må bruke verneutstyr og friskluftsmaske under lakkering.
/Sarpsborg Lakkering AS.
Varebil som er klar for grunning etter at bilskadereperatør har skiftet venstre sidepanel.
/Sarpsborg Lakkering AS.
Varebil som er ferdig lakkert.
/Sarpsborg Lakkering AS.

Billakkerer er en faglært yrkesutøver som foretar overflatearbeid på biler, motorsykler, lastebiler og busser med sikte på beskyttelse og bra utseende.

Arbeidssted

Billakkerere jobber som regel fulltid ved karosseri- eller bilskadeverksteder som reparerer skader på biler, varebiler, lastebiler eller busser. På arbeidsplassen er ofte verksmester leder for verkstedet. Billakkerere jobber ofte sammen med bilskadereparatører, som reparerer kollisjonsskader som senere må lakkeres.

Arbeidsoppgaver

Billakkereren utfører forarbeid som sparkling og sliping på karosseri eller løse deler før de senere grunnes og lakkeres. Vanlige arbeidsoppgaver er reparasjon av mindre skader, som riper og steinsprut i lakken, samt lakkpleie, som for eksempel polering.

Billakkereren trenger kunnskap om kjøretøyets oppbygning, materialer som skal lakkeres og bruk av ulike verktøy for å finne og blande riktig lakk og andre kjemikalier, for at resultatet skal bli bra.

Utdanning

Opplæringen i faget skjer normalt ved to år i videregående skole og to år som lærling i bedrift.

  • Første året: vg1 Teknologi- og industrifag.
  • Andre året: vg2 Bilskade, lakk og karosseri.
  • Deretter jobber man som lærling i to år i en bedrift.

Opplæringen på arbeidsplassen avsluttes med en fagprøve.

Som praksiskandidat kan man etter fem års praksis i faget avlegge en privatisteksamen for så å melde seg opp til fagprøve.

Organisering

Billakkerere er vanligvis organisert i Fellesforbundet. For å bli medlem må man ha bestått fagutdanning som billakkerer eller være lærling i faget.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg