bildetelefon

Artikkelstart

Bildetelefon, en telefonløsning der man også ser samtalepartneren på en skjerm. Bildetelefoner forekommer som spesialiserte enheter eller som funksjoner på spesielt utstyrte PCer. Den siste tiden fins det også bildetelefon-funksjoner på mobiltelefoner.

Faktaboks

Også kjent som

billedtelefon, videofon

Historikk

Verdens første bildetelefontjeneste ble lansert mellom Berlin og Leipzig i 1936. Den ble senere utvidet til Hamburg, Nürnberg og München. I USA ble det gjort forsøk med bildetelefoner på 1960-tallet. Begge disse systemene krevde spesialkabler og egne studio.

Tidlig på 1990-tallet ble det lansert bildetelefoner som kunne tilby en tjeneste over ISDN. De fleste krevde to B-kanaler, men Tandberg A.S.A. utviklet i samarbeid med Televerket en bildetelefon som ga akseptabel kvalitet på én B-kanal. Disse bildetelefonene var basert på en billedkodings-algoritme standardisert av ITU-T i 1988. Senere er det standardisert nye algoritmer som er mer effektive.

Utvikling

Fra årtusenskiftet har bildetelefon flyttet over fra oppringte kommunikasjonsplattformer som for eksempel ISDN og over på IP-baserte løsninger tilgjengelig over internett.

Det finnes ulike proprietære brukerapplikasjoner som blant annet Zoom, Skype og Teams som har integrert bildetelefoni som viktig funksjon. Disse løsningene er basert på brukernes faste eller trådløse internett-/bredbåndstilknytninger. Slike løsninger brukes mye til hjemmekontor som har fått en kraftig økning i forbindelse med koronavirus-pandemien i 2020, og de kan brukes både fra stasjonære og bærbare PC-er og smarttelefoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg