Bildetelefon, en telefonløsning der man også ser samtalepartneren på en skjerm. Bildetelefoner forekommer som spesialiserte enheter eller som funksjoner på spesielt utstyrte PCer. Den siste tiden fins det også bildetelefon-funksjoner på mobiltelefoner.

Verdens første bildetelefontjeneste ble lansert mellom Berlin og Leipzig i 1936. Den ble senere utvidet til Hamburg, Nürnberg og Munchen. I USA ble det gjort forsøk med bildetelefoner på 1960-tallet. Begge disse systemene krevde spesialkabler og egne studio.

Tidlig på 1990-tallet ble det lansert bildetelefoner som kunne tilby en tjeneste over ISDN. De fleste krevde to B-kanaler, men Tandberg A.S.A. utviklet i samarbeid med Televerket en bildetelefon som ga akseptabel kvalitet på én B-kanal. Disse bildetelefonene var basert på en billedkodings-algoritme standardisert av ITU-T i 1988. Senere er det standardisert nye algoritmer som er mer effektive.

Det er også mulig å sende levende bilder over Internett og andre IP-nett, og dette alternativet er det mest brukte etter årtusenskiftet. Prinsippet er likt IP-telefoni, men i stedet for bare tale overføres det også levende bilder som en ekstra mediestrøm. Som for IP-telefoni fins det proprietære løsninger. Best kjent er programvaren Skype.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.