bildetelefon

Bildetelefon, en telefonløsning der man også ser samtalepartneren på en skjerm. Bildetelefoner forekommer som spesialiserte enheter eller som funksjoner på spesielt utstyrte PCer. Den siste tiden fins det også bildetelefon-funksjoner på mobiltelefoner.

Faktaboks

Også kjent som

billedtelefon, videofon

Verdens første bildetelefontjeneste ble lansert mellom Berlin og Leipzig i 1936. Den ble senere utvidet til Hamburg, Nürnberg og Munchen. I USA ble det gjort forsøk med bildetelefoner på 1960-tallet. Begge disse systemene krevde spesialkabler og egne studio.

Tidlig på 1990-tallet ble det lansert bildetelefoner som kunne tilby en tjeneste over ISDN. De fleste krevde to B-kanaler, men Tandberg A.S.A. utviklet i samarbeid med Televerket en bildetelefon som ga akseptabel kvalitet på én B-kanal. Disse bildetelefonene var basert på en billedkodings-algoritme standardisert av ITU-T i 1988. Senere er det standardisert nye algoritmer som er mer effektive.

Det er også mulig å sende levende bilder over Internett og andre IP-nett, og dette alternativet er det mest brukte etter årtusenskiftet. Prinsippet er likt IP-telefoni, men i stedet for bare tale overføres det også levende bilder som en ekstra mediestrøm. Som for IP-telefoni fins det proprietære løsninger. Best kjent er programvaren Skype.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg