bildereportasje

Artikkelstart

En bildereportasje er en journalistisk uttrykksform der fotografiet spiller en vesentlig rolle. Bildereportasje er et svært viktig ledd i redaksjonen av moderne publikasjoner både på papir og nett.

Bakgrunnen for den økende bruken av bilder var fra starten av dels utviklingen av reproduksjonsteknikken, som dramatisk bedret kvaliteten på det ferdige produktet, dels konkurransen fra fjernsynet. I takt med fjernsynets fremvekst har bildereportasje fått en stadig mer fremtredende plass i avisene, særlig i løssalgsavisene.

Pressefotografene spiller undertiden en like viktig rolle som reporterne, og forskjellige overføringsteknikker er tatt i bruk for å skaffe materialet hurtigst mulig frem. Bedre fotoutstyr og voksende kresenhet hos publikum har også skapt en mer artistisk og teknisk høytstående fotografering, selv under vanskelige forhold.

Etter annen verdenskrig vokste det frem en økende flora av blader der hovedinnholdet var bildereportasje, mens teksten bare spilte en ledsagende rolle. Særlig i USA spilte slike bildeblader en ledende rolle (blant annet Life), men også i Europa slo blader med overveiende bildereportasje gjennom. Mange av disse bladene har senere gått inn på grunn av konkurransen med fjernsyn og bilderike dagsaviser, men enkelte store blader, som Paris MatchogStern, har overlevd.

De to norske bildebladene Aktuell og Nå hadde en noe større tekstdekning enn de fleste større utenlandske bladene, men heller ikke de klarte i det lange løp å hevde seg i konkurransen med fjernsyn og moderne aviser. Se og Hør, utgitt fra 1978, og Her og Nå, utgitt fra 2001, er bildereportasjeblader etter europeisk modell, med svært lite tekst, men her ligger hovedvekten på mer rendyrket kjendisstoff enn det som var vanlig i de gamle bildebladene, der nyhetsreportasjer og samfunnsspørsmål hadde større plass.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg