bikirer

Praktibikir, Polypterus ornatipinnis, i akvarium. Arten holdes iblant som akvariefisk. Den blir stor og krever store akvarier.

Polypterus ornatipinnis
Av /iStock.

Artikkelstart

Bikirer er en klasse av fisk som er nærmest i slekt til strålefinnefiskene (klasse Actionpterygii). Denne klassen består av kun en orden (Polypteriformes) og en familie (Polypteridae).

Faktaboks

Uttale
bikˈirer
Etymologi
av fransk
Også kjent som

Cladistii

De skiller seg fra strålefinnefiskene ved brystfinnenes skjelettbygning og ved at ryggfinnen egentlig utgjøres av fra fem til 18 små flagglignende småfinner. De har tofliket svømmeblære som har reell lungefunksjon, blant annet i tørketiden, da bikirene ligger i dvale nedgravd i mudderet. Kroppen dekkes av tykke, rombeformede ganoidskjell.

Bikirene omfatter rundt 15 arter, alle i ferskvann i Afrika, og alle er rovfisker. Den største arten, alminnelig bikir, Polypterus bichir, blir over én meter lang og finnes i blant annet Senegal og i øvre Nilområdet. Bikirene ble tidligere regnet for å være beslektet med kvastfinnefisk, men dette er ikke riktig. Bikirene utgjør en meget gammel og selvstendig utviklingslinje.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg