bikini

Bikini. Denne gulvmosaikken fra Villa del Casale ved Piazza Armerina, Sicilia (fra slutten av 300-tallet e.Kr.) viser at todelte bade- eller sportsdrakter ikke er en moderne oppfinnelse. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Bikini er en liten todelt badedrakt. Todelte badedrakter fantes på 1930-tallet også, men bikinien er mindre, ofte kalt verdens minste badedrakt. Den består av en svært liten bukse og minimal overdel. Den ble lansert i Paris i 1946 av den franske ingeniøren og designeren Louis Réard. Han hadde designet badedrakter før og fortsatte med det innpå 1950-tallet, men det er bikinien han er mest kjent for.

Faktaboks

Uttale
bikˈini
Etymologi

opprinnelig amerikansk slanguttrykk, navngitt etter Bikiniatollen

Badedrakten fikk navnet sitt fra en liten øygruppe i Stillehavet som het Bikini. Den øygruppen hadde USA benyttet til prøvesprengning av atombomben, og det var ikke mye igjen av de opprinnelige små øyene, akkurat som det ikke er mye igjen av den tradisjonelle badedrakten i bikinien. Den slo ikke an på 1940-tallet, men på 1950-tallet, da flere filmstjerner ble sett i denne badedrakten, ble den veldig populær, kanskje mer som soldrakt enn som badedrakt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg