bibliotekbuss

Bok- og kulturbussen i Sør-Troms
Av .

Artikkelstart

Bibliotekbuss er en mobil bibliotekstjeneste som gjør bruk av buss for å bringe bibliotekets tjenester ut til folk i områder der det er langt til ordinære biblioteker. Den hører til folkebiblioteksektoren, sammen med de alminnelige stasjonære bibliotekavdelingene og tjenesten bokbåt.

Faktaboks

Også kjent som

bokbuss

Kristiansand folkebibliotek begynte i 1939 med bokbildrift. Senere kom bokbusser, og i 1993 var det 47 bibliotekbusser i Norge med 3175 stoppesteder. I 2013 var det 20 bibliotekbusser, og 1122 stoppesteder. I 2015 finnes det 18 bibliotekbusser. Flere av bussene er fylkeskommunale, noen interkommunale og noen kommunale.

Åtte bibliotekbusser betjener samiske brukere i områder med spredt samisk befolkning. Noen av disse drives i samarbeid med Sverige og Finland. Staten har tidligere hatt forskjellige støtteordninger til både investeringer og drift av bokbusser. I dag (2019) er det åtte bibliotekbusser som får øremerkede drifts- og investeringstilskudd via Sametinget, etter at den generelle tilskuddsordningen til bokbuss ble innlemmet i rammetilskuddet til kommunene i 2001.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg