bevissthetsplan i okkultisme

Det er vanlig å regne med sju bevissthetsplan innenfor moderne okkultisme.

Bevissthetshierarki

Begrepet "bevissthetsplan" brukes på mange måter i ulike miljøer. Det viser ikke til noe entydig empirisk fenomen, men til en forestilling som samordnes med andre forestillinger i ulike miljøer. Under romantikken ble tanken om bevissthetsplan blant annet formulert slik av den tyske idealistiske filosofen Wilhelm Joseph von Schelling: "Ånden slumrer i steinen, drømmer i planten, våkner i dyret og kommer til bevissthet i mennesket."

Et bevissthetsplan tilsvarer altså et nivå i et bevissthetshierarki, og det korresponderer med et eksistensplan eller en mer eller mindre åndelig kropp.

Teosofi

Den moderne okkulte forståelsen av bevissthetsplanene kan spores tilbake til den teosofiske, som igjen er inspirert av den indiske læren om chakra'er, energisentra i mennesket, som korresponderer med ulike nivåer i tilværelsen. Teosofene mente å finne den samme modellen, der hvert plan enkelt sagt er mer åndelig og mindre fysisk enn det forutgående, i mange religioner. I Madame Blavatsky: Nøkler til teosofien, brukes både indiske og vestlige begreper:

 1. Rupa − det fysiske legeme
 2. Prana livet eller livsprinsippet
 3. Linga-serira astrallegemet
 4. Kama-rupa setet for de dyriske begjær og lidenskaper
 5. Manas tanke, intelligens, det høyere tankesinn i mennesket
 6. Buddhi - den åndelige sjel
 7. Atma Ånden

De fire laveste bevissthetsnivåene ("Den lavere firfoldighet" jamfør Schelling-sitatet ovenfor) oppløses eller dør når et mennesket dør, mens de tre høyeste ("Den høyere uforgjengelige triade") lever videre i en ny kropp.

Antrosofi

Modellen er videreført og modifisert innenfor mange grupper og miljøer, blant annet innen antroposofi. Rudolf Steiner bruker disse begrepene når han forklarer "menneskets syvdelte natur" eller "syv vesensdeler i mennesket" i Vitenskapen om det skjulte:

 1. Det fysiske legemet
 2. Eterlegemet eller livslegemet (jamfør livet i plantene)
 3. Astrallegemet (jamfør sjelslivet i dyra)
 4. Jeg'et eller jeg-bevisstheten (med visse unntak menneskehetens nåværende nivå)
 5. Åndsselvet
 6. Livsånden
 7. Åndsmennesket

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg