Bever

Bever er en gnagerart i beverfamilien. Beveren er sky og forsiktig og ferdes mest ute om natten. På land løper den tungt, men beveger seg med stor letthet i vann. Den kan oppholde seg under vann i opptil 15 minutter. På steder hvor den ofte blir forstyrret, graver den seg huler med ganger som munner ut under vannflaten. Der den kan leve uforstyrret, bygger den runde eller avlange hytter, opptil et par meter høye og flere meter lange og brede. Hyttene er bygd av stammer, kvister, jord og enkelte steiner.

Utbredelse av bever
Utbredelse av bever

Beverjakt er jaktbever. Beveren er blitt jaktet blant annet for sin pels, særlig i Nord-Amerika, og også som matemne. I jaktsesongen 2019–2020 ble det felt 1620 bevere i Norge.

Posteringsjakt er mest brukt, særlig om våren. Både rifle og hagle kan brukes. Til beverfangst er slagfeller (gjennomgangsfeller) tillatt. Disse må plasseres under vann.

Som for storvilt, må det foreligge en kommunal fellingstillatelse eller godkjent flerårig bestandsplan før man kan jakte på denne arten.

Jakttid

Jakttiden er 1. oktober til 30. april i de kommunene som åpner for det. Kommunen kan også utvide jakttiden med inntil 15 dager i etterkant, hvis is- og snøforhold vanskeliggjør en bestandsmessig forsvarlig forvaltning innenfor den ordinære jakttiden.

Ettervinteren og våren er den mest populære sesongen for beverjakt. Høstjakt på bever er ikke så vanlig.

Jaktform

Bever (Castor fiber)
I vann beveger beveren seg med stor letthet, og den kan oppholde seg under vann i opptil 15 minutter.
Bever (Castor fiber)
Lisens: CC BY SA 3.0

Etter vinteren blir beveren aktiv når vårflommene begynner, siden den skal reparere demningene, og ikke minst beite etter en lang vinter. Det fører til at jegeren ofte kan få øye på bever eller avsløre den på gnagelydene. Beverjegeren kan enten postere ved en plass med ferske spon og påbegynte fellinger eller snike seg innpå mens beveren er i ferd med å felle et tre. Artens forkjærlighet for osp gjør at jegeren med fordel kan bruke spon av osp som åte.

Beveren spiser ikke trespon, men lukten av osp kan trekke til seg dyr. Det er mulig å kjøpe kunstige luktstoffer. Likevel er kanskje bevergjel fra dyr man allerede har skutt, det beste lokkemidlet. Det lukter meget sterkt og må oppbevares i hermetisk lukket beholder. Noen anbefaler at stoffene fra gjelpungen blandes med glyserin til en tykk masse. Det forhindrer at lokkemidlet fryser under jakt. Noe av midlet kan avsettes på et sted der jegeren ønsker at beveren skal komme opp av vannet.

Andre aktuelle poster er steder der beveren forsterker damanlegg eller ved beverhytter.

Beverjakt er nært knyttet til døgnets mørke timer. Ved jakt om morgenen lønner det seg å være på plass minst en time før det lysner. Under kveldsjakt kan man finne posten to til tre timer før det blir mørkt for ikke å støkke dyr. Kveldsjakten er mest populær, sikkert fordi denne jakten passe bedre inn i de fleste jegeres døgnrytme. Beveren kan om våren når matlagrene ved hytta er tomme, være på farten lenge før det blir mørkt. På morgensiden har gjerne alle beverne i samme familie spredt seg utover territoriet i ly av nattemørket. Når de skal inn og hvile for dagen, kan de komme både enkeltvis eller hele familien samlet.

Som hos alle dyr varierer skyheten. Dyr vel vant med menneskelig aktivitet vil være mindre sky enn «villmarksbever». Av instinkt eller læring gjør beveren som alle andre dyr som ikke ønsker å bli et annet dyrs middag: Den tar sine forholdsregler og går sjelden eller aldri rett på land. De vil finne ut om en fare lurer i vannkanten. Dersom en bever blir skremt i vannet, forsvinner den kanskje med et «vak». Langt verre er det dersom den smeller den brede halen i vannflaten, og alarmerer andre. Det kan gå lenge før noe dyr viser seg igjen.

Beverfangst

Beverfelle

Victor Conibear 330/2 er en mye brukt felle for bever. Den består av to metallrammer som slås om beverens nakke/strupe (og kropp ved fangst av små bever) ved utløsning av to kraftige fjærer. Fjærene kan spennes med spenntang, tau eller hendene.

Beverfelle

Til fangst er slagfeller (gjennomgangsfeller) tillatt. Disse må plasseres under vann.

En mye brukt felle er Victor Conibear 330/2. Den består av to metallrammer som slås om beverens nakke/strupe (og kropp ved fangst av små bever) ved utløsning av to kraftige fjærer. Fjærene kan spennes med spenntang, tau eller hendene. Dette er en meget kraftig felle og må håndteres med største forsiktighet. Det finnes sikring på hver fjær som må være på under montering.

Ved fellefangst kan man fange bever om vinteren når pelsen har best kvalitet. Settes fellen under isen, er det viktig at den settes dypt nok, slik at ikke toppen av fellen fryser fast i isen. Ønsker man å beholde en beverfamilie, er det viktig at fangsten avsluttes i tide. To dyr er nok, men ikke mer enn én voksen.

Ulempen ved fellefangst er at den ikke er selektiv.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Unsgård, John Henning og Frøstrup, Johan Christian (2007). Norsk jaktleksikon. Arendal: Friluftsforlaget

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg