betongpumpe

Artikkelstart

Betongpumpe er en pumpe eller et pressverk som skyver betong frem i en rørledning i en kontrollert strøm frem til støpestedet.

Den vanligste betongpumpen har to sylindre som arbeider i motsatte sykler slik at man kan sikre en mest mulig jevn strøm av betongen. Kapasiteten kan reguleres ved å regulere slagfrekvensen. Når betongpumpen er av pressverktypen, blir betongen presset mellom to valser i en elastisk slange, slik at den trykkes ut i rørsystemet. Betongpumpen monteres ofte på en lastebil med hydraulisk manøvrerbar utligger, slik at rekkevidden både horisontalt og vertikalt kan bli 20–40 meter.

Mobile betongpumper transporteres lett mellom byggeplasser og kan tilpasses mange typer av betongarbeider. Dersom enden av rørledningen utstyres med et munnstykke for innføring av luft og herdekontrollerende stoffer, brukes betongpumpen som betongsprøytemaskin. Slikt utstyr brukt under jord har ofte fjernstyring og kalles da for betongrobot. Betongroboter er vanlige ved sikringsarbeider i tunneler og fjellrom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg