betalingstid

Artikkelstart

Betalingstiden er det tidspunktet en betaling faktisk skjer. På dette tidspunktet inntrer de rettsvirkningene som er knyttet til betaling.

Hva som regnes for å være betalingstiden (når betaling regnes for å ha skjedd), avhenger av hvordan betalingen foretas:

  • ved kontant betaling vil betalingstidspunktet være når betalingsmidlene (pengene) leveres.
  • ved elektronisk overføring mellom kontoer, og betaler og mottaker har konto i forskjellige banker, regnes betaling for å ha skjedd når beløpet er godskrevet (kommet frem til) mottakerens institusjon, selv om beløpet enda ikke er kommet inn på mottakerens konto. Se finansavtaleloven § 39 første ledd første punktum.
  • ved elektronisk overføring mellom kontoer, og betaler og mottaker har konto i samme bank, regnes betaling for å ha skjedd når beløpet er godskrevet mottakerens konto. Se finansavtaleloven § 39 første ledd annet punktum.
  • (selv om det ikke direkteregulerer spørsmålet om når betaling har skjedd / betalingstiden, må det nevnes at dersom skyldneren er forbruker anses en betalingfrist for avbrutt når forbrukeren har innledet en betalingsprosess i sin bank, selv om pengene enda ikke har gått ut fra forbrukerens konto. I praksis betyr det i dag at forbrukeren må ha lagt et beløp til betaling i nettbanken før betalingsfristens utløp, forutsatt at forbrukeren har dekning på konto. Se finansavtaleloven § 39 annet ledd bokstav a.)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg