Hvis en utlending skal besøke noen i Norge, for eksempel familie, venner, en bedrift eller en organisasjon, må de som hovedregel sende en skriftlig invitasjon til utlendingen, jf. utlendingsloven § 10. Denne regel gjelder ikke for utlendinger som er statsborgere i land som har avtaler om visumfrihet med Norge, for eksempel de nordiske land og EØS-stater. Visumet gir som hovedregel rett til å oppholde seg i hele EØS-området og kalles derfor også Schengen-visum. Norske myndigheter kan også unntaksvis utstede visum kun til Norge for et kortere tidsrom dersom vilkårene for Schengen-visum ikke er innfridd. 

I 2016 ble det innvilget noe over 180 000 besøksvisum til Norge. Omlag 82 000 av disse ble gitt til kinesere og 22 000 til russere.

Den som søker visum må ha med seg en invitasjon til norsk ambassade i utlandet og fremsette søknaden der. En invitasjon kan eksempelvis være en bekreftelse på at vedkommende har fått arbeid i Norge eller en invitasjon til et bryllup eller barnedåp i Norge. Det kan også være en invitasjon til å delta i en konsert eller på et idrettsarrangement. Dette leveres inn sammen med de andre søknadsdokumentene.

Hvis den som inviterer også stiller økonomisk garanti, så bør det også stå i invitasjonen eller være vedlagt denne. Etter regler i utlendingsforskriften kan det kreves at det stilles en bankgaranti på kr. 50.000,- dersom det er grunn til å tvile på at søkeren vil returnere ved visumtidens utløp. I tillegg må søkeren ha reise- og sykeforsikring og fremlegge dokumentasjon på det.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.