Besøksvisum er et visum en utlending kan få for å besøke noen i Norge. Visumet gir som hovedregel rett til å oppholde seg i hele EØS-området i inntil tre måneder, og det kalles derfor også Schengen-visum. Norske myndigheter kan også unntaksvis utstede visum kun til Norge for et kortere tidsrom enn tre måneder dersom vilkårene for Schengen-visum ikke er innfridd.

Faktaboks

Også kjent som

Schengen-visum

Den eller de i Norge som ønsker å få besøk, for eksempel familie, venner, en bedrift eller en organisasjon, må som hovedregel sende en skriftlig invitasjon til utlendingen. Denne regelen gjelder ikke for utlendinger som er statsborgere i land som har avtaler om visumfrihet med Norge, for eksempel de nordiske landene og EØS-stater.

I 2020 ble det innvilget noe over 18 000 besøksvisum til Norge. Omtrent 3500 av disse ble gitt til kinesere og 3400 til thaier. I 2019 ble det innvilget nesten 190 000 visum og i 2018 vel 180 000. Også i tidligere år har antallet vært på mellom 160 000 og 190 000. Den markante reduksjonen i 2020 skyldes koronapandemien, som førte til at det ble pålagt reiserestriksjoner i de fleste land i verden.

Invitasjonen

Den som søker visum, må ha med seg en invitasjon til norsk ambassade i utlandet og fremsette søknaden der. En invitasjon kan for eksempel være en bekreftelse på at vedkommende har fått arbeid i Norge, eller en invitasjon til et bryllup eller barnedåp i Norge. Det kan også være en invitasjon til å delta i en konsert eller på et idrettsarrangement. Dette leveres inn sammen med de andre søknadsdokumentene.

Hvis den som inviterer også stiller økonomisk garanti, bør dette stå i invitasjonen eller være vedlagt denne. Etter regler i utlendingsforskriften kan det kreves at det stilles en bankgaranti på kr. 50 000,- dersom det er grunn til å tvile på at søkeren vil returnere ved visumtidens utløp. I tillegg må søkeren ha reise- og sykeforsikring og fremlegge dokumentasjon på det.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg