Hvis en utlending skal besøke noen i Norge, for eksempel familie, venner, en bedrift eller en organisasjon, må de som hovedregel sende en skriftlig invitasjon til utlendingen, jf. utlendingsloven § 10. Denne regel gjelder ikke for utlendinger som er statsborgere i land som har avtaler om visumfrihet med Norge, for eksempel de nordiske land og EØS-stater. Visumet gir som hovedregel rett til å oppholde seg i hele EØS-området og kalles derfor også Schengen-visum. Norske myndigheter kan også unntaksvis utstede visum kun til Norge for et kortere tidsrom dersom vilkårene for Schengen-visum ikke er innfridd. 

Den som søker visum må ha med seg en invitasjon til norsk ambassade i utlandet og fremsette søknaden der. En invitasjon kan eksempelvis være en bekreftelse på at vedkommende har fått arbeid i Norge eller en invitasjon til et bryllup eller barnedåp i Norge. Det kan også være en invitasjon til å delta i en konsert eller på et idrettsarrangement. Dette leveres inn sammen med de andre søknadsdokumentene.

Hvis den som inviterer også stiller økonomisk garanti, så bør det også stå i invitasjonen eller være vedlagt denne. Etter regler i utlendingsforskriften kan det kreves at det stilles en bankgaranti på kr. 50.000,- dersom det er grunn til å tvile på at søkeren vil returnere ved visumtidens utløp. I tillegg må søkeren ha reise- og sykeforsikring og fremlegge dokumentasjon på det.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.