bersaglieri

Artikkelstart

Bersaglieri er infanteriavdelinger i den italienske hæren (Esercito Italiano); også omtalt som elitekorps. Bersaglieri ble opprettet i 1836, og har deltatt i en rekke militære kampanjer til vår tid. De er kjennetegnet ved sine bredbremmede filthatter med mørkegrønn hengende fjærdusk; og defilerer i springmarsj.

Faktaboks

Uttale
bersaljˈɛri

Bersaglieri var opprinnelig skarpskyttere, og bar sitt navn etter bersaglio, som betyr skive. Avdelingen ble opprettet av general Alessandro Ferrero La Marmora for den piedmontiske hæren i det daværende Sardinia-Piemonte, før Italia ble samlet i én stat. Ved å innta Roma i 1870 bidro avdelingen til å fullføre samlingen av Italia.

Avdelingen var inspirert av de franske chasseurs, og var tidlig tenkt som bergjegere, men denne rollen ble tatt av alpejegerne Alpini. Bersaglieri ble allerede fra starten brukt som lett infanteri, som blant annet ble kjennetegnet ved å operere forholdsvis selvstendig, i løse formasjoner og med stor mobilitet, også ved å løpe.

Bersaglieri deltok først i kamp under Krimkrigen, deretter blant annet i begge verdenskriger. Etter første verdenskrig ble deler av avdelingen satt opp med hjulryttere; etter andre verdenskrig er Bersaglieri gradvis blitt mekanisert. Avdelingen tok store tap under begge verdenskriger, ikke minst under kampanjen i Nord-Afrika (Libya) i 1941. Før dette hadde deler av styrken kjempet i Frankrike og Hellas, i 1940. Den deltok også på Østfronten, mot Sovjetunionen, i 1941–1943. I nyere tid har Bersaglieri deltatt i flere internasjonale operasjoner, inklusive i Libanon og på Balkan, i Somalia og Irak.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg