bergveronika

Bergveronika, Heimre Gjevilvasskam i Trollheimen.
Bergveronika
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Bergveronika er en flerårig plante som er forveda nederst og har ganske små, blanke og tjukke blader. Av alle de rundt tjue veronikaartene i Norge har denne arten de største og blåeste blomstene. I tillegg har blomsten et hvitt sentrum omgitt av en rød ring, slik at bergveronika er lett å kjenne fra alle de andre veronikaartene. Planten blir normalt fra fem til ti centimeter høy og har et fåtall blomster i toppen av noen stengler mens andre stengler er uten blomster.

Faktaboks

Etymologi

Fruticans, latin, som holder på å bli busk

Også kjent som

Veronica fruticans

Bergveronika er en fjellplante som finnes i hele fjellet og i Nord-Norge også ned i lavlandet, men siden den virker å være avhengig av noe kalkholdig jord og heller tørre forhold, er den ikke vanlig overalt. Platens voksesteder er berg, grus og rasmark. Denne arten er vidt utbredt i og rundt Arktis.

Bergveronika er insektpollinert og besøkes hyppig av tovinger og andre insekter. Fruktsettinga er ofte meget god og dette kan tyde på at sjølpollinering er mulig hos denne arten. Som hos alle veronikaarter er frukten en kapsel, men hos bergveronika er ikke disse like hjerteforma som hos mange andre i slekta.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg