benefit of the doubt

Benefit of the doubt, «fordel av tvilen», talemåte som særlig blir benyttet i rettsspråket, hvor meningen er at tvilen bør komme den tiltalte til gode. Til daglig betyr det at man bør tolke situasjonen på gunstigste måte for den som står i et noe tvilsomt lys.

Faktaboks

Uttale
benəfit əv ðə daut
Etymologi
engelsk

I strafferetten gir dette seg utslag i prinsippet om at enhver rimelig og forstandig tvil skal komme den tiltalte til gode og at det er bedre at ti skyldige går fri enn at én uskyldig blir dømt.

I strafferetten dømmes ingen fordi det er mer eller mindre sannsynlig at de har begått et lovbrudd, men bare når dommerne kan være sikre på dette etter å ha gjennomgått bevisene som taler for og mot straffeskyld, og har en begrunnet oppfatning av skylden.

Kommentarer (3)

skrev Kim Kjeldsen

dette er ikke direkte relatert til artikkelen. men om en person er blitt plassert på både tid og sted til der en forbrytelse ble begått, er det alene som til å arrestere ? spørsmålet hører kanskje ikke hjemme her.

svarte Erik Dyrhaug

Det er det nok vanskelig å svare generelt på. (Det vil komme an på de spesifikke forholdene i saken.) Tilstrekkelig grunnlag for pågripelse er også noe annet enn tilstrekkelig grunnlag for å dømme. Hilsen Erik i redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg