benchmark-test

Artikkelstart

Benchmark-test, ytelsestest for datasystemer.

Faktaboks

Uttale
bˈentʃma:k-
Etymologi

En benchmark-test består av en gruppe med programmer og tilhørende datasett som er relevant for det en vil måle. Også maskinkonfigurasjonen skal være spesifisert i detalj. Benchmark-test er å kjøre denne gruppen av programmer og måle tidsforbruket.

En benchmark-test kan brukes til å vurdere ytelse til maskinvaren eller til programvaren eller begge i kombinasjon. Prisen på utstyret er også viktig. Benchmark-tester brukes ofte i vurderingen av tilbud for store innkjøp av maskinsystemer eller programvare.

Benchmark-testing av databasesystemer går tilbake til 1980-tallet, og det er etablert en egen forening for å definere tester og regelverk for bruken av dem: Transaction Processing Performance Council, grunnlagt i 1988.

For PC-er tilbys en rekke standardtester, hvorav noen konsentrerer seg om særskilte komponenter som prosessorytelse (beregninger med heltall: Drystone og reelle tall: Whetstone), grafikkort, arbeidslager eller ytre lager spesielt disksystemer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Torbjørn Skramstad

Kjell, jeg ser at du er ansvarlig for artikkelen om benchmark-test - IT. Jeg ser også at området 'testing' og 'feil' er generelt dårlig dekket i snl. Jeg har bare funnet 'beta-testing', 'avlusing' og 'lus' som relevante oppslagsord. Jeg vurderer å skrive en mer omfattende artikkel om testing (testing - it) (eventuelt prøving) som beskriver testing generelt og med underområder for de forskjellige former for test. Jeg ser også at artikkelen om 'systemutvikling' er meget tynn; så kanskje begynne med en ny og mer omfattende artikkel om Systemutvikling, der test blir en av flere faser/aktiviteter og så referere til test/utprøving der. Hva tror du om det?

svarte Kjell Bratbergsengen

Hei Det synes jeg er greit. Benchmark er en ren ytelsestest, ikke for å finne feil eller kontrollere funksjonalitet. Jeg tror du er der.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg