Benchmark-test, ytelsestest for datasystemer. En benchmark består av en gruppe med programmer og tilhørende datasett  som er relevant for det en vil måle. Også maskinkonfigurasjonen skal være spesifisert i detalj. Benchmark-test er å kjøre denne gruppen av programmer og måle tidsforbruket.

En benchmark-test kan brukes til å vurdere ytelse til maskinvaren eller til programvaren eller begge i kombinasjon. Prisen på utstyret er også viktig. Benchmark-tester brukes ofte i vurderingen av tilbud for store innkjøp av maskinsystemer eller programvare.

Benchmark-testing av databasesystemer går tilbake til 1980-tallet, og det er  etablert en egen forening for å definere tester og regelverk for bruken av dem: Transaction Processing Performance Council, grunnlagt i 1988

For PC-er tilbys en rekke standardtester, hvorav noen konsentrerer seg om særskilte komponenter som prosessorytelse (beregninger med heltall: Drystone og reelle tall: Whetstone), grafikkort, arbeidslager eller ytre lager spesielt disksystemer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

18. november 2016 skrev Torbjørn Skramstad

Kjell, jeg ser at du er ansvarlig for artikkelen om benchmark-test - IT.
Jeg ser også at området 'testing' og 'feil' er generelt dårlig dekket i snl. Jeg har bare funnet 'beta-testing', 'avlusing' og 'lus' som relevante oppslagsord. Jeg vurderer å skrive en mer omfattende artikkel om testing (testing - it) (eventuelt prøving) som beskriver testing generelt og med underområder for de forskjellige former for test. Jeg ser også at artikkelen om 'systemutvikling' er meget tynn; så kanskje begynne med en ny og mer omfattende artikkel om Systemutvikling, der test blir en av flere faser/aktiviteter og så referere til test/utprøving der.
Hva tror du om det?

18. november 2016 svarte Kjell Bratbergsengen

Hei

Det synes jeg er greit. Benchmark er en ren ytelsestest, ikke for å finne feil eller kontrollere funksjonalitet. Jeg tror du er der.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.