Behandling for alkoholoverforbruk er en del av helsetjenestens oppgaver. Behandlingen innebærer ofte samtaleterapi og medikamenter. Mange fastleger behandler og følger opp pasienter med et lettere alkoholproblem og henviser til spesialisthelsetjenesten når tilstanden tilsier det. De som har oppfølging fra NAV eller sosialtjeneste kan henvises av dem.

Spesialisthelsetjenesten har et eget tjenesteområde kalt Tverrfaglig spesialisert behandling for rus- og avhengighetslidelser (TSB) med mer enn 4000 ansatte. Pasientene er rettighetspasienter. Takster og kostnader er som for all annen behandling og det etableres pakkeforløp.

Det er ruspoliklinikker på alle sykehus. En del poliklinikker driftes også av private med offentlige avtaler og følger de samme lovene og retningslinjene som sykehusenes egne poliklinikker. I 2017 var det 440 000 konsultasjoner knyttet til disse poliklinikkene.

Det er også etablert døgnbehandling for de som er i behov av det. Poliklinisk behandling kan kombineres med inneliggende avrusning dersom det er behov. Det er også en rekke tilbud av kortere eller lengre opphold for alkoholavhengighet med ulike behandlingsmodeller. Det var 624 000 behandlingsdøgn i TSB.

Pasientene

Alkoholoverforbruk, skadelig bruk og avhengighet rammer alle grupper mennesker, alle sosiale lag, inntekter og aldre. Den største gruppen er middelaldrene menn med egen bolig, godt etablert i yrkeslivet og med familie. De siste årene har det vært en stor økning i alkoholforbruk blant eldre og med økende risiko for alkoholrelaterte skader og avhengighet.

En stor del av pasientene er i følge norske undersøkelser og internasjonale erfaringer i risikogruppen og en del har allerede utviklet symptomer eller sykdommer som kan være relatert til alkoholforbruket. Risikofylt forbruk av alkohol regnes som et totalinntak på over 14 alkoholenheter per uke for menn og 9 alkoholenheter per uke for kvinner.

Kartlegging

Det er en rekke ulike måter å kartlegge alkoholforbruk og risiko på. Verdens helseorganisasjon – WHO har utviklet et godt og kvalitetssikret kartleggingskjema kalt AUDIT (alcohol use disorder test). Skjemaet inneholder ti spørsmål. Dette kan brukes som fullt skjema med makismal skåre 40, eller i kortversjoner. WHO har også gitt anbefalinger om behandlingstiltak og nivå for oppfølging.

Risikogruppe Behandling AUDIT-skåre (omtrentlige grenser)
Gruppe 0 Eventuelt generell informasjon 0–7
Gruppe I Tilbakemelding på AUDIT, råd om reduksjon og informasjon om helsefare 8–15
Gruppe II Tilbakemelding på AUDIT, råd om reduksjon og helsefare, informasjon om sammenheng med aktuelle symptomer og funn, oppfølging av fastlege, eventuelt henvisning til spesialisthelsetjenesten ved manglende reduksjon 16–19
Gruppe III Tilbakemelding på AUDIT, råd om reduksjon og helsefare, informasjon om sammenheng med aktuelle symptomer og funn, henvisning til ruspoliklinikk, oppfølging av fastlege 20–40

Ved AUDIT 8–15, gruppe I, anbefales oppfølging hos fastlege med informasjon og råd. Dette er dokumentert som tilstrekkelig for de aller fleste.

For noen i denne gruppen kan forbruket utvikle seg til mer risikofylt bruk med mindre det gjøres en intervensjon. De vil kunne utvikle sykdommer som er alkoholrelatert, særlig med andre risikofaktorer i tillegg. Denne gruppen skårer som regel AUDIT 16–19, gruppe II. De fleste av disse vil også ha nytte av kort intervensjon og kontroll. Ved manglende effekt eller tilbakefall bør disse henvises til ruspoliklinikk.

Noen vil ha tegn på avhengighet eller AUDIT-skåre 20–40, gruppe III. Disse er i behov av mer omfattende behandlingsinnsats og bør henvises til poliklinikk. Kort intervensjon og oppfølging er ikke dokumentert effektivt for denne gruppen.

Samtalebehandling

Kort intervensjon

Kort intervensjon er dokumentert som effektiv og tilstrekkelig behandling for pasienter med risikokonsum og skadelig bruk av alkohol (gruppe I og II). Denne intervensjonen kan bestå av en nøktern og ikke fordømmende gjennomgang av funn fra legeundersøkelsen og laboratorieresultater. Sykdomsrisiko og prognose er forbundet med alkoholoverforbruk og helsegevinst ved å holde forbruk innenfor anbefalte normer. Pasienten har ofte egne bekymringer for helse og forbruk og tanker og strategier for hvordan alkoholforbruket kan reduseres. Legen kan bidra med å holde motivasjonen oppe og drøfte hvordan tiltak kan forbedres.

Det foreligger en rekke oversiktsartikler på bruk av AUDIT sammen med en enkel gjennomgang av sykdomsrisiko og pasientens sykdom som viser god effekt av kort intervensjon med reduksjon av alkoholforbruk etter seks måneder og i en del artikler etter ett år. Kort intervensjon er ikke dokumentert effektivt ved avhengighetstilstander (gruppe III). Disse bør henvises til spesialisthelsetjenesten.

Behandling i spesialisthelsetjenesten

Ved ruspoliklinikkene er det spesialister som har kunnskaper og ferdigheter i behandling av avhengighet. Det er god prognose for ruslidelser. Ønske om totalavhold er ikke et krav for å få behandling i spesialisthelsetjenesten.

Det vil gjøres en kartlegging av både kroppslige og psykisk lidelser som eventuelt trenger samtidig behandling. En gjennomgang av den sosiale situasjon med nettverk og ressurser kan være et viktig tiltak for å bedre prognose.

Det finnes en rekke behandlingstilnærminger, som for eksempel motivasjonsfremmende tilnærminger og kognitive terapier, psykodynamisk terapi og gruppeterapi. Dersom det samtidig er en psykisk lidelse, som for eksempel depresjon, angst eller sosial angst, vil samtidig behandling av dette være viktig. Noen steder er det behandling med utgangspunkt i modellen til Anonyme Alkoholikere.

Behandlingen baserer seg på samtaler, men det finnes også flere medikamenter som kan bidra til bedring.

Medikamentell behandling

Hos pasienter hvor annen behandling ikke har vært tilstrekkelig, bør man alltid vurdere medikamentell støtte. Hvis russug (craving) utgjør en betydelig belastende faktor på den terapeutiske behandlingen, bør medikamenter som kan redusere russuget vurderes. Det samme gjelder for pasienter med tilbakefallsproblemer.

Det er få medikamenter som er dokumentert effektive. Det er imidlertid flere medikamenter under utprøving, men det tar ofte flere år før disse eventuelt blir tilgjengelige. Benzodiazepiner bør ikke brukes, da disse viser økt tilbakefall og opprettholdelse av avhengigheten.

Antidepressiver av forskjellige slag har ingen effekt på alkoholmisbruket. Ved depressive tilstander vil vellykket behandling av denne bedre resultat av behandling for alkoholavhengigheten.

Aversive medikamenter

Antabus (disulfiram) kan være en beslutningsstøtte når totalavhold er målet. Dette er det eneste medikamentet av denne typen som er registrert. Når etanol brytes ned, blir det først til acetylaldehyd før det omdannes til acetat. Disulfiram hemmer omdanning av acetaldehyd til acetat. Opphopning av acetaldehyd fører til rødming i ansikt, kvalme, hodepine, hjertebank og blodtrykksstigning. Ved å bruke medikamentet og samtidig drikke alkohol, vil man derfor begynne å forbinde alkohol med noe negativt. Det er viktig at pasienten er medisinsk vurdert med tanke på blant annet hjerte- og karsykdommer, slik at det ikke oppstår fare for liv og helse ved et eventuelt alkoholinntak. Pasienter som stadig har tilbakefall til tross for antabus, bør slutte med medikamentet.

Medikamenter som demper russug

Det finnes fem medikamenter i denne gruppen som sammen med terapeutisk behandling som har dokumentert effekt.

  • Akamprosat er et medikament som bidrar til å redusere russug. En rekke studier fra Europa viser at bruk av acamprosat sammen med samtaleterapi bedrer effekten av behandling.
  • Naltrekson blokkerer for effekten av opiater og endorfiner. Det er vist i en rekke studier at medikamentet kan bidra til å redusere tilbakefallshyppighet og alkoholmengde ved eventuelt tilbakefall.
  • Nalmefen har en lignende effekt som naltrekson. Preparatet blokkerer for effekten av opiater og endorfiner. Det er vist i en rekke studier at medikamentet kan bidra til å redusere tilbakefallshyppighet og alkoholmengde ved eventuelt tilbakefall.
  • Topiramat er et antiepileptisk medikament. Det er ikke godkjent for behandling av alkoholavhengighet i Norge. Internasjonale studier viser at det kan bidra til å redusere tilbakefall ved samtidig psykososial behandling.
  • Baklofen er et medikament som reduserer muskelspenninger. Det er ikke godkjent for behandling av alkoholavhengighet. Det foreligger kunnskapsoppsummeringer som viser at medikamentet er trygt å bruke og at det reduserer tilbakefall. Det kan synes som det særlig har effekt der hvor angstnivået er høyt.

Nettverksgrupper

Det finnes en rekke ulike nettverksgrupper som baserer seg på ulike modeller for likemannsarbeid og fellesskapsstøtte. Et eksempel er Anonyme Alkoholikere, men det finnes også livssynsnøytrale. Det er mange som har god støtte og hjelp i ulike brukerorganisasjoner for å vedlikeholde rusfrihet/kontroll.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg