Begrenset oppholdstillatelse er en oppholdstillatelse som, som hovedregel, ikke kan fornyes, i motsetning til ordinære oppholdstillatelser. De gis med hjemmel i utlendingsloven § 38 femte ledd og gis gjerne når det er tvil om utlendingens identitet eller det foreligger manglende dokumentasjon på identitet.

Som regel vil personer som har fått oppholdstillatelse etter å ha søkt om beskyttelse (asyl), kunne fornye tillatelsene sine. Enkelte får imidlertid begrensede oppholdstillatelser i Norge på grunn av tvil om identitet. Etter utlendingsforskriften § 10–13 vil denne være på ett år eller kortere tid.

Dersom det er tvil om utlendingens identitet, har hen som regel ikke rett på oppholdstillatelse. Hen kan imidlertid få en begrenset oppholdstillatelse dersom det foreligger spesielt sterke menneskelige hensyn med tanke på barns situasjon, eller på grunn av alvorlige helsemessige forhold. Tillatelsen gir søkeren mulighet til å dokumentere eller sannsynliggjøre identiteten sin i ettertid.

Rettsvirkninger

En begrenset tillatelse inneholder vanligvis flere begrensninger. Den danner som oftest ikke grunnlag for permanent oppholdstillatelse, familien får ikke rett til å komme og bo med søkeren i Norge, og man får bare tillatelse til å være her i ett år av gangen.

For å få opphevet begrensningene i tillatelsen, må man levere inn gyldig dokumentasjon på identiteten sin. Utlendingsmyndighetene kan også oppheve begrensningene dersom utlendingen har gjort sitt aller beste for å få klarlagt sin identitet, men ikke har lyktes. Da kan man få en alminnelig tillatelse uten begrensninger etter utlendingsloven § 38 første ledd.

I prinsippet skal det være uproblematisk å få opphevet begrensningene. Dersom man leverer inn innhentet gyldig dokumentasjon på identiteten sin, for eksempel et nytt pass, så skal det gis en alminnelige tillatelse uten begrensninger. I praksis er det imidlertid i mange tilfeller svært vanskelig å skaffe dokumentasjonen som er påkrevet, for eksempel dersom man har søkt beskyttelse (asyl) og ikke kan oppsøke sitt hjemlands ambassade for å få nytt pass. Det skal også svært mye til for å sannsynliggjøre at man har gjort sitt aller beste for å få klarlagt sin identitet uten å lykkes. Det finnes personer som har hatt en begrenset tillatelse i årevis – noen i nesten ti år. Det har store virkninger på den enkeltes muligheter. Uten ordinær oppholdstillatelse kan man ikke få førerkort, bankkonto, pass eller fødselsnummer.

Barn av utlendinger med begrenset midlertidig oppholdstillatelse har heller ikke mulighet til å få opphevet begrensningene når ikke foreldrene har lyktes med det. Man sier gjerne at barna «arver» foreldrenes identitetsløshet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (6)

skrev delate asmelash

Jeg har begrenseoppholdstilatelse selvom jeg har orginal pass og nasjonal id kort .hva skal jeg gjøre?

svarte Vegard Bø Bahus

En advokat eller annen rådgiver kan svare deg på dette spørsmålet. Jeg kan ikke gi deg juridiske råd da det ikke følger av min oppgave som fagansvarlig. Mvh Vegard Bø Bahus

skrev Jenet Hagos

hvis man skaffer ikke dokumentasjon. Kan oppheve et begrenseoppholdstilatelse etter flere år?

svarte Vegard Bø Bahus

Det er dessverre ikke noe klart svar på dette spørsmålet. Det er heller ikke prøvd av domstolene. I neste revisjon av artikkelen kan jeg redegjøre noe mer for dette. Takk for innspillet!

skrev Elin Berstad Mortensen

Hei! Jeg syns setningen 'I praksis skal det svært mye til før begrensningene oppheves' er veldig upresis. Min erfaring fra disse sakene er at setningen er presis i saker der det faktisk er 'tvil om identitet', men det finnes mange saker der det dreier seg om 'manglende dokumentasjon på identitet', og da skal det være nok å legge frem et pass. Det kan imidlertid være vanskelig å skaffe et pass, men det er noe annet enn at det 'skal svært mye til'. Mvh, Elin Berstad Mortensen, rådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS)

skrev Vegard Bø Bahus

Enig i kommentaren din. Jeg skal justere dette. Tusen takk for godt innspill!

Mvh Vegard Bø Bahus

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg