begrenset oppholdstillatelse

Som regel vil personer som har fått oppholdstillatelse etter en asylsøknad, få en tillatelse for tre år. Noen personer som søker om beskyttelse (asyl) vil få en begrenset oppholdstillatelse i Norge på grunn av tvil om identitet eller manglende dokumentasjon på identitet. Etter utlendingsforskriften§ 10-13 vil denne være på ett år eller kortere tid. Dette kalles en begrenset midlertidig oppholdstillatelse og gis med hjemmel i utlendingsloven § 38 femte ledd.

En begrenset oppholdstillatelse kan gis dersom det foreligger spesielt sterke menneskelige hensyn i forhold til barns situasjon, eller på grunn av alvorlige helsemessige forhold. Tillatelsen gir søkeren mulighet til å dokumentere eller sannsynliggjøre identiteten sin i ettertid.

Rettsvirkninger

Det at tillatelsen er begrenset, betyr vanligvis at den ikke danner grunnlag for en permanent oppholdstillatelse, at familien ikke har rett til å komme og bo sammen med søkeren i Norge og at man bare får tillatelse til å være her for ett år av gangen

For å få opphevet begrensningene i tillatelsen må man levere inn gyldig dokumentasjon på identiteten sin. Det er også adgang til å oppheve begrensningene dersom utlendingen har gjort sitt aller beste for å få klarlagt sin identitet, men ikke har lyktes. Da kan det gis en alminnelig tillatelse uten begrensninger etter utlendingsloven § 38 første ledd.

I praksis skal det svært mye til før begrensningene oppheves. Det er enkelte som har hatt en begrenset tillatelse i årevis – noen i nesten ti år. Det har store virkninger på den enkeltes muligheter. Uten ordinær oppholdstillatelse kan man ikke få førerkort, bankkonto, pass eller fødselsnummer.

Barn av utlendinger med begrenset midlertidig oppholdstillatelse har heller ikke mulighet til å få opphevet begrensningene når ikke foreldrene har lyktes med det. Man sier gjerne at barna «arver» foreldrenes identitetsløshet.

Eksterne lenker

Kommentarer (4)

skrev delate asmelash

Jeg har begrenseoppholdstilatelse selvom jeg har orginal pass og nasjonal id kort .hva skal jeg gjøre?

svarte Vegard Bø Bahus

En advokat eller annen rådgiver kan svare deg på dette spørsmålet. Jeg kan ikke gi deg juridiske råd da det ikke følger av min oppgave som fagansvarlig. Mvh Vegard Bø Bahus

skrev Jenet Hagos

hvis man skaffer ikke dokumentasjon. Kan oppheve et begrenseoppholdstilatelse etter flere år?

svarte Vegard Bø Bahus

Det er dessverre ikke noe klart svar på dette spørsmålet. Det er heller ikke prøvd av domstolene. I neste revisjon av artikkelen kan jeg redegjøre noe mer for dette. Takk for innspillet!

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg