Beaufort, fransk upasteurisert ost fra Savoie; nærmere bestemt Beaufortfjellene, dalene Tarentaise og Maurienne, samt deler av Arlydalen. Den tilvirkes av kumelk fra rasene Tarentaise eller Abondance og ligner gruyère, er nesten uten hull og med en fruktig, til dels kraftig smak avhengig av modning. Den formes til 11 - 16 cm høye og 35 - 75 cm  brede sylindere med innbuktede sider som kommer fra at osten bindes opp med et bøkebånd under modningen som varer minimum fem måneder, men gjerne 12 til 18 måneder. Hvert ostehjul veier mellom 20 og 70 kg. Fettinnhold i tørrstoffet er 50 prosent.

Beaufort har hatt den geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOP siden 1968 og kommer i tre varianter: Beaufort som ystes nede i dalene og om vinteren; Beaufort l'Eté som er sommerost og ystes mellom juni og oktober; samt Beaufort chalet d'alpage som ystes på setrene minimum 1500 meter over havet og kun av melk fra kyr tilhørende samme seter. Det produseres årlig ca. 5 000 tonn av de forskjellige variantene Beaufort.

Osten brukes ofte i fondue fordi den smelter lett og er smaksrik.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.