Biff med bearnaise

Béarnaise servert til biff og pommes frites.

Av /Matprat.

Bearnes er en saus som lages av en innkokt eddik- og krydderblanding, eggeplommer og smør, og som smakes til med hakket kryddergrønt, vanligvis estragon. Sausen tilberedes vanligvis over vannbad og brukes både til kjøtt, fisk og grønnsaker.

Faktaboks

Uttale
bearnˈe:s
Etymologi
fra fransk sauce béarnaise ‘saus fra Béarn
Også kjent som

bearnés, bearnéssaus, béarnaise (foreldet skrivemåte)

Bearnessaus kommer opprinnelig fra landskapet Béarn i det sørvestlige Frankrike. Den hører med blant de fete sausene og inneholder 21 g fett per 100 g. Fettet bidrar med 83 prosent av energien, som er cirka 960 kJ per 100 g.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

svarte Anne Eilertsen

Takk for kommentaren. Bearnés og bearnes er begge tillatte skrivemåter; vi har nå valgt den uten aksent, siden det er enklere å søke på.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg