bearnes

Béarnaise servert til biff og pommes frites. 

Av /Matprat.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Bearnes er en saus som lages av en innkokt eddik- og krydderblanding, eggeplommer og smør, og som smakes til med hakket kryddergrønt, vanligvis estragon. Sausen tilberedes vanligvis over vannbad og brukes både til kjøtt, fisk og grønnsaker.

Faktaboks

Uttale
bearnˈe:s
Etymologi

fra fransk sauce béarnaise 'saus fra Béarn'

Også kjent som

bearnés, bearnéssaus, béarnaise (foreldet skrivemåte)

Bearnessaus kommer opprinnelig fra landskapet Béarn i det sørvestlige Frankrike. Den hører med blant de fete sausene og inneholder 21 g fett per 100 g. Fettet bidrar med 83 prosent av energien, som er cirka 960 kJ per 100 g.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

svarte Anne Eilertsen

Takk for kommentaren. Bearnés og bearnes er begge tillatte skrivemåter; vi har nå valgt den uten aksent, siden det er enklere å søke på.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg