Baumé er en enhet som har blitt brukt på en areometer-skala for å kunne angi en væskes spesifikke massetetthet (spesifikk tetthet). Symbolet for baumé er Bé eller oBé (grader baumé). Enheten er foreslått av den franske kjemikeren Antoine Baumé (1728–1804).

Måleskalaen for baume er egentlig to uavhengige og gjensidig utelukkende skalaer. Den ene skalaen (tung baumé) gjelder for væsker tyngre enn vann (spesifikk tetthet større enn 1,0), mens den andre skalaen (lett baumé) er for væsker lettere enn vann (spesifikk tetthet mindre enn 1,0).

For tung baumé er spesifikk tetthet for rent vann satt til 0 Bé og spesifikk tetthet for en 15 prosent saltløsning (1,115 kilogram/liter) til 15 Bé.

For lett baumé er spesifikk tetthet for en 10 prosent saltløsning (1,08 kilogram/liter) satt lik 0 Bé og rent vann lik 10 Bé.

Skalaene er ikke overlappende og det må angis hvilken skala som benyttes. Hvis det ikke er oppgitt hvilken skala som er brukt, er det som regel tung baumé som menes.

Omregning fra baumé til spesifikk tetthet må skje ved hjelp av tabeller eller ved beregninger med formler som gir tilnærmet riktig verdi. Da forholdet mellom grader baumé og spesifikk tetthet er avhengig av temperaturen, brukes ulike formler til ulike temperaturer.

Baume-skalaen er også et indirekte mål på konsentrasjonen av et stoff. Når spesifikk massetetthet er fastsatt, kan man bruke tabeller som viser sammenheng mellom kjente verdier for spesifikk tetthet og kjente konsentrasjoner.

En måleskala basert på baumé-enheten har tradisjonelt blitt brukt i industrier der areometer blir benyttet for en indirekte avlesning av konsentrasjonen i en løsning. Imidlertid blir areometre i dag laget slik at ønsket enhetsverdi kan avlese direkte, noe som er enklere enn å operere med to ikke-overlappende skalaer. Baumé-skalaen er derfor i dag lite i bruk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.